CGO: Kako nijednoj od vladajućih partija nezakonit izbor Raonića ne predstavlja problem?

"Nakon Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda koji su nedvosmisleno potvrdili da je Boris Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG), i Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je donijela mišljenje da je Savjet RTCG ugrozio javni interes imenovanjem Borisa Raonića za generalnog direktora, te da upućuje na postojanje korupcije"

3312 pregleda 11 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Kako je moguće da nijednoj od vladajućih političkih partija, koji se javno kunu u vladavinu prava i privrženost procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), nezakonit izbor Borisa Raonića na mjesto direktora Javnog servisa ne predstavlja problem iako je jasno da je ovo ozbiljan balvan na putu ka EU, saopšteno je iz nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO).

"Nakon Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda koji su nedvosmisleno potvrdili da je Boris Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG), i Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je donijela mišljenje da je Savjet RTCG ugrozio javni interes imenovanjem Borisa Raonića za generalnog direktora, te da upućuje na postojanje korupcije", navodi se u saopštenju CGO-a.

"Razjašnjenja radi, i prilikom ponovne odluke od 1. juna 2023. o izboru za generalnog direktora, Raonić nije imao minimalne formalno-pravne uslove, konkretno radno iskustvo u trajanju od 10 godina u VII1 nivou kvalifikacija obrazovanja na šta je upozoravao dio civilnog sektora i medija. Preciznije, Raonić bi mogao tek 2028. godine, kada se navrši 10 godina od njegovog diplomiranja, da pokuša da se prijavi za poziciju koju sada nezakonito obavlja", dodaje se.

Iz CGO-a su istakli da ignorisanje pravosnažnih sudskih presuda od strane RTCG urušava imidž javnog emitera koji plaćaju svi građani i građanke, ali i šalje lošu poruku afirmacije bezakonja.

"Šta još treba da se desi kako bi Raonić odstupio sa pozicije koju nezakonito pokriva već 944 dana?", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: