U toku izrada projekta kanalizacione mreže za četiri nikšićka naselja

Gradnja oko 40 kilometara kolektora, prema preliminarnim procjenama, koštala bi oko 12 miliona eura. Izrada idejnog rješenja i glavnog projekta povjereno je firmi iz Nikšića, "Nikcom".

7522 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kanalizacionom mrežom za nikšićka naselja Dragova Luka, Rubeža, Ćemenca i Oštrovac, biće riješen kanalizacioni sistem za pomenuta naselja, postiće se bolje funkcionisanje postojećeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali i zaštiti rijeke Bistrica i Zeta. To je tokom prezentacije Studije izvodjivosti za predstavnike lokalne uprave, kazao projekt menadžer IPF konzorcijuma Nebojša Budović.

"Sa projektom smo počeli u aprilu prošle godine. Urađena je Studija zaštite životne sredine koju je Opština odobrila. Glavni projekat će biti gotov u junu, a očekujemo tenderske dokumente u julu", kazao je Budović.

Prema njegovim riječima, gradnja oko 40 kilometara kolektora, prema preliminarnim procjenama, koštala bi oko 12 miliona eura. Izrada idejnog rješenja i glavnog projekta povjereno je firmi iz Nikšića, "Nikcom".

Budović
Budovićfoto: Svetlana Mandić

"Sredstva će biti obezbijeđena od domaćih institucija, kao i od međunarodnih fondova. Projekat je kandidovan Fondu za Zapadni Balkan, a tehničku asistenciju finansira Evropska investiciona banka", kazao je Budović.

Ukoliko sve bude teklo predviđenim rokom, kako je rekao, radovi bi mogli da počnu krajem 2025, a bili bi završeni za dvije godine.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević zahvalio se predstavnicima IPF konzorcijuma i autorima projekta na organizovanoj prezentaciji i radionici, ističući važnost izrade kanalizacione mreže za pomenuta četiri naselja u kojima živi oko deset hiljada stanovnika.

erhervcsa
foto: Svetlana Mandić

"Hvala vam na pomoći koja nam je neophodna da ovu vrstu problema riješimo na pravi način, na način koji će nam pomoći da i kao Opština, i kao država Crna Gora, budemo dio velike evropske porodice koja zna ove probleme da rješava", poručio je Kovačević.

Bonus video: