Konačni rezultati Državnog takmičenja: Počast za 97 najboljih đaka

Državno takmičenje održano je krajem februara u Podgorici

8228 pregleda 143 reakcija 5 komentar(a)
Sa otvaranja takmičenja, Foto: gov.me
Sa otvaranja takmičenja, Foto: gov.me

Ispitni centar Crne Gore objavio je konačne rezultate Državnog takmičenja, a zavidno znanje pokazalo je 97 učenika osnovnih i srednjih škola.

U konkurenciji učenika osnovnih škola, na takmičenju iz matematike za šesti razred prvo mjesto dijele Isidora Ilić (OŠ “Marko Miljanov”, Bijelo Polje) i Milan Vukčević (OŠ “Štampar Makarije”), dok je na trećem Tijana Bokun (OŠ “21. maj”).

Najbolji matematičari među polumaturantima su Mladen Ralević (OŠ “Radomir Mitrović”) i Dušan Reljić (OŠ “Dašo Pavičić”), na drugom mjestu je Majra Kasumović (OŠ “Marko Miljanov”, Bijelo Polje), a na trećem Viktor Radević (OŠ “Jugoslavija”). Najbolje znanje iz fizike pokazao je Ivan Omerović (OŠ “Mileva Lajović-Lalatović”). Prvi iz hemije je Novak Potpara (OŠ “Ristan Pavlović”), drugi Boris Velykyi (OŠ “Novka Ubović”), a treći Danilo Ćetković (OŠ “Radojica Perović”).

Najbolje poznavanje biologije pokazala je Adea Ćeranić (OŠ “Meksiko”), na drugom mjestu je Tarik Stanić (OŠ “Marko Miljanov”, Bijelo Polje), a treće dijele Sergej Bajčeta i Lazar Đoković, obojica iz OŠ “Blažo Jokov Orlandić”.

Prvo mjesto iz istorije pripalo je Baju Goluboviću, a drugo Savu Obradoviću iz OŠ “Oktoih”, dok treće dijele Đorđe Čađenović (OŠ “Vladimir Nazor”) i Branko Femić (OŠ “Aleksa Bećo Đilas”). Najbolje znanje iz geografije pokazala je Jana Tomić (OŠ “Branko Božović”), dok je na drugom mjestu Mia Vračar (OŠ “Ratko Žarić”), a na trećem Hana Krcić (OŠ “Hajro Šahmanović”).

Engleski najbolje govore Jelena Marojević (OŠ “Jugoslavija”) i Maša Maslovarić (OŠ “Štampar Makarije”) koje dijele prvo mjesto, dok su na trećem Kaća Kljajić (OŠ “Vuko Jovović”) i Sajra Smaković (OŠ “Milorad Musa Burzan”).

Tamara Vasiljević (OŠ “Pavle Rovinski”) zauzela je prvo mjesto iz ruskog jezika, njena školska drugarica Irina Vlahović drugo, dok je na trećem mjestu Đorđe Vujačić (OŠ “Radojica Perović”).

Francuskim se najbolje služi Jana Radošević (OŠ “Oktoih”), na drugom mjestu je Lorena Lekić (OŠ “Radojica Perović”), a na trećem Andrija Mitrović (OŠ “Olga Golović”).

Prvo mjesto iz italijanskog osvojila je Milica Radan (OŠ “Pavle Rovinski”), drugo Isidora Damjanović (OŠ “Milorad Musa Burzan”), a treće Marija Anđelić (OŠ “21. maj”).

Najbolje znanje iz njemačkog pokazao je Edis Murić (OŠ “Bać”), na drugom mjestu je Sara Paleviq (OŠ “Bedri Elezaga”), a na trećem Matija Petrović (OŠ “Sutjeska”)

Srednjoškolci nijesu pokazali zavidno znanje iz matematike, pa tako nijedan đak nije osvojio dovoljan broj bodova za jedno od prva tri mjesta.

Kad je u pitanju fizika za prvi i drugi razred srednje škole, podgorička Gimnazija “Slobodan Škerović” pokazala je nadmoć - prvo mjesto pripalo je Mihailu Babiću, drugo Jovanu Jankoviću, a treće Andreji Popović. U kategoriji starijih razreda iz fizike, treće mjesto je pripalo Savu Huteru (SMŠ “Ivan Goran Kovačić”).

Prvo mjesto iz hemije za mlađe srednjoškolce pripalo je Vanji Lazarević (Gimnazija “Slobodan Škerović”), drugo Teodori Aprcović iz iste škole, a treće Harisu Ćeraniću (Gimnazija “Miloje Dobrašinović”). Najbolji hemičar među starijim srednjoškolcima je Aleksa Damjanović (Gimnazija “Slobodan Škerović”), na drugom mjestu je Jelena Orbović (Prva srednja stručna škola Nikšić), a na trećem Zada Medunjanin (SMŠ “Bećo Bašić”).

Kad je u pitanju biologija za mlađe srednjoškolce, Hajrija Kalić (Gimnazija “30. septembar”) imala je dovoljno bodova za drugo, dok treće mjesto dijele Asija Ećo (Gimnazija “Slobodan Škerović”) i Helena Vuković (SMŠ “Braća Selić”). U kategoriji biologije za starije srednjoškolce, prvo mjesto osvojio je Anel Memić (Gimnazija “Panto Mališić”), drugo Damjan Milić (SMŠ “Bratstvo-jedinstvo”), a treće Bogdan Danilović (Gimnazija “Slobodan Škerović”).

Prvo mjesto iz istorije u kategoriji mlađih srednjoškolaca pripalo je Ognjenu Lakićeviću (Gimnazija “Slobodan Škerović”), drugo Andriji Vukeljiću (Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”), a treće Borisu Daniloviću (Gimnazija “Slobodan Škerović”). U kategoriji istorije za treći i četvrti razred prvo mjesto dijele Pavle Gocevski (Gimnazija Cetinje) i Helena Mrkić (Gimnazija “Slobodan Škerović”), dok je treća Edona Rečković (Gimnazija “25. maj”).

Iz geografije nijedan učenik nije postigao dovoljan broj bodova za prvo i drugo mjesto, dok treće dijele Dajana Đuranović (Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”) i Bogdan Radulović (SMŠ “Danilo Kiš”).

Drugo mjesto iz programiranja pripalo je Balši Raduloviću (Gimnazija “Slobodan Škerović”).

U kategoriji mlađih srednjoškolaca, prvo mjesto iz engleskog jezika osvojio je Miroslav Vujnović (Gimnazija “Slobodan Škerović”), drugo Ognjen Krivokapić (Gimnazija “Stojan Cerović”), a treće Nikola Korsić (SMŠ “Mladost”). Ena Kujović (Gimnazija “Slobodan Škerović”) je osvojila prvo mjesto iz engleskog jezika u kategoriji za treći i četvrti razred srednjih škola, drugo Ivan Raković (SMŠ “Danilo Kiš”), a treće dijele Nikola Kojičić (Gimnazija “Niko Rolović”), Andrej Voučko (SMŠ “Ivan Goran Kovačić”), Jana Vukčević (Gimnazija “Slobodan Škerović”) i Ilija Zec (SMŠ “Danilo Kiš”).

U mlađoj kategoriji za srednjoškolce, iz ruskog jezika najbolja je bila Jovana Knežević (Gimnazija “Miloje Dobrašinović”), na drugom mjestu je Mina Bošković (Gimnazija “Slobodan Škerović”), a treće dijele Lazar Lopušina (Gimnazija “Miloje Dobrašinović”) i Vladislav Matanović (Gimnazija “Slobodan Škerović”). Marjana Aleksić (Gimnazija “Panto Mališić”) zablistala je iz ruskog jezika u starijoj kategoriji, na drugom mjestu je Jovana Bugarin (Gimnazija “Miloje Dobrašinović”), a na trećem Katarina Lončar (Gimnazija “Stojan Cerović”).

Tijana Popović i Ilaria Vukićević (Gimnazija “Slobodan Škerović”) dijele prvo mjesto iz italijanskog jezika u kategoriji mlađih srednjoškolaca, dok je na trećem Manja Vušanović iz iste škole.

Stefan Popović (Gimnazija Kotor) bio je najbolji iz istog jezika u starijoj kategoriji, Una Radulović (Gimnazija “Slobodan Škerović”) je na drugom, a Milica Srzentić (SMŠ “Danilo Kiš”) na trećem mjestu.

Njemačkim se najbolje služe Jasmina Luković (Gimnazija “Panto Mališić”), na drugom mjestu je Sara Canka (SMŠ “Bratstvo-jedinstvo”), a na trećem Aleksandar Cvetinović (SMŠ “Danilo Kiš”).

U kategoriji starijih razreda, prvo mjesto osvojila je Amina Dervishi (SMŠ “Bratstvo-jedinstvo”), drugo Aida Čelebić (SSŠ “Sergije Stanić”), a treće Fisnik Murati (SMŠ “Bratstvo-jedinstvo”).

Učenici podgoričke Gimnazije bili su sjajni i iz francuskog jezika, pa je na prvom mjestu Anna Shumilova, a drugo dijele Sofija Ivanović i Pavle Nikolić.

Slična je situacija iz istog jezika za starije kategorije - prvo mjesto pripalo je Bojani Božović, a drugo Ljubici Ćipranić (Gimnazija “Slobodan Škerović”), a treće Miljani Dromljak (Gimnazija “Tanasije Pejatović”).

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) je saopšteno da će najboljim učenicima i njihovim mentorima, nagrade uručiti ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

"Novčani dio nagrada obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i to za I, II i III mjesto za učenike po 1000, 700 i 500 eura, dok će njihovi mentori dobiti od 300 do 600 eura", piše u saopštenju.

Takmičenje je održano 24. i 25. februara u Podgorici.

Bonus video: