Umjesto službenicama, Opština Pljevlja novac namijenila nezaposlenim ženama

Odluku je donio predsjednik opštine Dario Vraneš, čime je prekinuta dugogodišnja praksa da se svaka žena zaposlena u Opštini i javnim ustanovama novčano daruje povodom 8. marta

14712 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Dario Vraneš, Foto: Luka Zeković
Dario Vraneš, Foto: Luka Zeković

Opština Pljevlja ove godine neće novčano darivati žene zaposlene u lokalnoj samoupravi i javnim ustanovama povodom 8. marta Dana žena, već će novac opredjeljen u budžetu za te namjene ove godine uplatiti nepazposlenim Pljevljankama koje se nalaze na Birou rada u tom gradu.

Odluku je donio predsjednik opštine Dario Vraneš, čime je prekinuta dugogodišnja praksa da se svaka žena zaposlena u Opštini i javnim ustanovama novčano daruje povodom 8. marta.

"Novcem građana opštine Pljevlja mora se upravljati racionalno, domaćinski i pravedno. Dame zaposlene u Opštini i ustanovama čiji je osnivač Opština će dobiti skroman poklon. Budžet Opštine nije kreiran da se udovoljava zahtjevima zaposlenih već u svrhu stvaranja boljih uslova života i razvoja opštine. Neki nažalost zaboravljaju da smo mi tu zbog građana, a ne građani zbog nas. Iznos od 30 000 eura za uplate povodom 8. marta samo za zaposlene u Opštini smatram kao razmetanje novcem građana. Ako smo odgovorno društvo, treba da se zapitamo ko će nezaposlenim ženama i porodiljama za 8. mart obezbijediti novčana sredstva", kazao je Vraneš za lokalne portale.

Poštenije je, smatra on, svakoj nezaposlenoj ženi i porodilji u pljevaljskoj opštini odobriti po 30 eura, nego zaposlenim u Opštini i javnim ustanovama po 200.

"Iskoristićemo zakonsku mogućnost da promijenimo praksu i da ova sredstva usmjerimo ka nezaposlenim damama i porodiljama koje nemaju posao. S obzirom na to da se na evidenciji našeg Biroa rada vode 1283 pripadnice ljepšeg pola, pokušaćemo da neđemo modus da se ova sredstva prebace svim nezaposlenim damama u našoj opštini, po simboličnih 30 eura. Pozivam i ostale društveno odgovorne kompanije u našem gradu, prije svega Rudnik uglja Pljevlja i TE Pljevlja da učine isto, odnosno da dio sredstava kojim daruju svoje zaposlene solidarno prebace na račun nezaposlenih žena u našoj opštini", kazao je Vraneš.

Bonus video: