Kampanje nikšićkih srednjoškolaca o sajber nasilju osvojile region

U sklopu projekta održana su predavanja za oko 500 nikšićkih srednjoškolaca o sajber nasilju, kao i istraživanje o prepoznavanju i učestalosti sajber nasilja u Nikšiću, koje je pokazalo da je 36,2 odsto ispitanika doživjelo određeni vid onlajn neugodnosti, dok je 18,3 odsto njih bilo i žrtva sajber nasilja

1749 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Alfa centar
Foto: NVO Alfa centar

Želeći da skrenu pažnju na sajber nasilje, temi o kojoj se malo govori i zna, ali i da podsjete da i pored sve češće priče o medijskoj pismenosti i dalje smo kao društvo medijski nepismeni, NVO "Alfa centar" realizovala je osmomjesečni projekat "Šta (ni)je sajber nasilje", koji je završen proglašem pobjednika kampanje koju se realizovali nikšićki srednjoškolci.

"Naučila sam kako da svoju svijest o ovoj temi podignem na viši nivo a zatim kako da utičem na podizanje svijesti svojih vršnjaka. Svi mi činimo jedan tim, tim pokretača promjena za bolje sjutra“ kazala je Anastasija Šurbatović, članica pobjedničke ekipe, čiji video je pogledalo više od million korisnika Instagrama

Članice pobjedničkog tima su odlučile da nagradu, vaučer za kupovinu u prodavnici tehničke opreme, poklone porodici koja je socijalno ugrožena.

Tokom procesa kreiranja kampanja o sajber nasilju, srednjoškolci/ke su na raspolaganju imali mentorsku podršku od Snežane Nikčević i Svetlane Mandić, kao i od tima koji je njihove ideje tehnički sproveo u djelo. Izrađene su ukupno četiri kampanje, za koje su timovi dobili simbolične poklone u vidu vaučera za kupovinu u prodavnici tehničke opreme u ukupnoj vrijednosti od 630 eura. Timovi su bili sastavljeni od učenika iz različitih srednjih škola iz Nikšića.

“Realizujući projekat koji je fokusiran na sajber nasilje kao najučestaliji oblik vršnjačkog nasilja, cilj nam je bio da kroz više različitih aktivnosti edukujemo srednjoškolce/ke koji sve oblici sajber nasilja postoje, kako ga identifikovati, kao i da ih upoznamo sa mehanizmima zaštite i prijave sajber nasilja”, rekla je Nada Jaredić iz "Alfa centra", koordinatorka projekta.

berv fev e
foto: NVO Alfa centar

Iako je projekat bio lokalnog karaktera, srednjoškolci su uspjeli, prema riječima Jaredić da ga učine vidljivim i u regionu, pa je poprimio regionalni karakter, a "brojne poznate ličnosti i osobe iz svih sfera društvenog života su podijelile video i time se pridružile borbi protiv sajber nasilja".

Mentorka Snežana Nikčević, iz NVO "35mm" kazala je da je neizmjerno ponosna što upravo mladi iz Nikšića, grada u kojem je i sama odrasla, u tinejdžerskim danima kada se još formiraju kao ličnosti, snažno doprinose lokalnoj zajednici, motivišući i ostale da im budu podrška.

"Bili ste hrabri da kao autori/ke istupite iI najglasnije moguće poručite i vršnjacima ali i nama odraslima da je ono što se dešava u onlajn prostoru neodvojivo od naše svakodnevnice mimo njega", poručila je Nikčević.

berv fev e
foto: NVO Alfa centar

Druga mentorka, Svetlana Mandić, je skrenula pažnju na značaj projekta, kao i na činjenicu da su srednjoškolci prešli put od osoba koje su učile o sajber nasilju, do onih koji mogu da drže predavanja mladima o pomenutoj temi, ali i o kreiranju uspješne kampanje.

"Ovi mladi su pokazali da svojom kreativnošću, znanjem, snagom mogu uputiti značajne poruke da se sajber nasilje zaustavi i uticati na mlade, ne samo iz Nikšića i Crne Gore, već i širom regiona, jer doseg od preko 1,5 miliona pregleda je uspjeh kakav na ovim prostorima, kada su srednjoškolci u pitanju, nije zabilježen", kazala je Mandić.

U sklopu projekta održana su predavanja za oko 500 nikšićkih srednjoškolaca o sajber nasilju, kao i istraživanje o prepoznavanju i učestalosti sajber nasilja u Nikšiću, koje je pokazalo da je 36,2 odsto ispitanika doživjelo određeni vid onlajn neugodnosti, dok je 18,3 odsto njih bilo i žrtva sajber nasilja.

Projekat je podržan u okviru ReLOaD 2 programa koji finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama , među kojima je klaster "Zajedno: Nikšić i Plužine".

Bonus video: