Krivični predmet protiv Pavličić u fazi izviđaja: Lažna diploma još na provjeri

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) krajem novembra podnijelo je i novu krivičnu prijavu protiv Pavličić zbog sumnje da je osim diplome, flasifikovala i rješenja tog resora o nostrifikaciji diplome

8721 pregleda 8 komentar(a)
Pavličić, Foto: SAVO PRELEVIC
Pavličić, Foto: SAVO PRELEVIC

Krivični predmet formiran u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv bivše pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić još je u fazi izviđaja.

To su “Vijestima” saopštili iz podgoričkog ODT-a i pojasnili da zbog zaštite interesa postupka ne mogu saopštiti više informacija.

ODT je krivični predmet formirao u novembru prošle godine nakon pisanja “Vijesti” o tome da pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) godinama radi na odgovornim pozicijama na osnovu falsifikovanog uvjerenja o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Nekoliko dana kasnije, otkriveno je da je Pavličić prije 10 godina osuđena zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave, uslovno, što je potvrđeno iz podgoričkog ODT-a i Osnovnog suda u Podgorici.

Osuđujuća presuda, prema odgovorima Osnovnog suda u Podgorici, nije ni stigla do njenog poslodavca – IJZ jer je Pavličić na generalijama datim tokom suđenja kazala da nije zaposlena. Ipak, podaci iz radnog kartona pokazali su da nekadašnja pomoćnica direktora nije ni prekidala radni odnos u IJZ od 2010. do 2023. godine.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) krajem novembra podnijelo je i novu krivičnu prijavu protiv Pavličić zbog sumnje da je osim diplome, flasifikovala i rješenja tog resora o nostrifikaciji diplome.

“Dana, 29. novembra 2023. godine, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da je M. P. u namjeri da lažnu ili nestinitu ispravu (odnosno rješenje Ministarstva prosvjete i nauke) upotrijebi kao pravu, na osnovu čega se osnovano sumnja da je M. P. izvrsilo/la krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika”, saopšteno je tada iz ovog resora.

Nakon slučaja Pavličić, Ministarstvo zdravlja iniciralo je prikupljanje i obradu podataka o diplomama u zdravstvenom sistemu, dok je MPNI podnio krivične prijave protiv desetina osoba zbog sumnje da su tom resoru na nostrifikaciju dostavili lažne i neistinite obrazovne isprave.

Iz resora, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, rekli su i da je situacija mnogo kompleksnija kada su u pitanju “kupljene diplome”, zbog čega u narednom periodu planiraju da ojačaju međuinstitucionalnu i regionalnu saradnju.

Bonus video: