U Tivtu cvjeta i legalna i nelegalna gradnja

Od komunalija za legalne lani prihodovano 3,12 miliona, za legalizaciju prijavljeno preko 3.000 divljih objekata

9005 pregleda 6 komentar(a)
Jedna od lani završenih novih stambenih zgrada, Foto: Siniša Luković
Jedna od lani završenih novih stambenih zgrada, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat je u prošloj godini od naplate naknade za uređenje i izgradnju građevinskog zemljišta po prijavi gradnje objekta naplatila ukupno 3.119.487 eura.

Na području te opštine lani je prijavljena gradnja ukupno 155 novih objekata, od čega se 11 prijava odnosilo na gradnju nove javne infrastrukture - saobraćajnica, trafo-stanica, vodovoda itd.

Tokom 2023. na području Tivta prijavljena je gradnja 118 novih porodičnih stambenih objekata, pet stambeno-poslovnih objekata, osam objekata mješovite namjene, tri nova turistička objekta, te 10 novih objekata kolektivnog stanovanja.

Za sve njih izvršen je obračun za naplatu komunalija, pri čemu u osam slučajeva gradnje stambenih objekata investitori nisu na vrijeme izvršili uplatu te naknade.

Od fizičkih lica Opština Tivat lani je naplatila ukupno 998.993 eura naknade za uređenje i izgradnju građevinskog zemljišta, dok je od investitora iz kategorije pravnih lica lani naplaćeno ukupno 2.120.494 eura te naknade.

Pored komunalija za gradnju novih objekata, Opština Tivat lani je prihodovala i ukupno 100.512 eura naknade za legalizaciju bespravnih objekata. Naime, tokom prošle godine obrađena su ukupno 33 predmeta koja su se ticala legalizacije na divlje podignutih objekata, od čega se 29 predmeta odnosilo na stambene, a četiri predmeta na bespravne pomoćne objekte.

Sekretarijat za uređenje prostora je tokom 2023. godine, shodno odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, pristupio izradi Liste bespravnih objekata na teritoriji opštine Tivat. Za izradu te liste, angažovana je firma “Monte CEP” DSD Kotor koja je sačinila nacrt geografskog informacionog sistema sa podacima o bespravnim objektima na teritoriji opštine. Na osnovu ove, još uvijek radne verzije softvera, Sekretarijat je u posjedu evidencije bespravnih objekata u Tivtu, kako onih koji postoje na terenu, a podnijeli su zahtjeve za legalizaciju, tako i ostalih bespravnih objekata za koje postupci za legalizaciju nisu pokrenuti pred tim organom.

Shodno raspoloživim podacima iz katastarske evidencije i podacima sa orto-foto snimka, čije preklapanje je izvršeno izradom liste bespravnih objekata, na teritoriji opštine Tivat prepoznata su ukupno 3.003 nelegalna objekta, dok su shodno internoj evidenciji zahtjeva za legalizaciju, podnesenih od 2017.godine na ovamo, pokrenuta 2.172 postupka, odnosno za 831 nelegalni objekat nije podnesen bilo kakav zahtjev za legalizaciju.

Prema evidenciji tog Sekretarijata, najviše prijava za legalizaciju bespravnih objekata, ukupno 254, podnijeto je za područje koje pokriva DUP Gradiošnica, dok je 214 prijava podneseno za bespravne objekte sagrađene u zahvatu DUP-a Mrčevac. Sudeći po broju podnesenih zahtjeva za legalizaciju, bespravnom gradnjom značajno su napadnuta i područja koja pokrivaju DUP Gornji Kalimanju (203), DUP Seljanovo (173) i DUP Župa-Češčjar (143 prijave).

Opština Tlani je prihodovala i ukupno 100.512 eura naknade za legalizaciju bespravnih objekata. Naime, tokom prošle godine obrađena su ukupno 33 predmeta koja su se ticala legalizacije na divlje podignutih objekata, od čega se 29 predmeta odnosilo na stambene, a četiri predmeta na bespravne pomoćne objekte.

Bonus video: