Veljovićev doktorat može i sa prepisivanjem

Dekan: Svako ko sumnja u istinitost zvaničnog dokumenta, mora da to dokaže pred nadležnim organom
312 pregleda 23 komentar(a)
Veselin Veljović magistarski, Foto: Luka Zeković
Veselin Veljović magistarski, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2017. 06:37h

Fakultet bezbjednosti u Beogradu nije provjeravao magistarski rad savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore Veselina Veljovića, kada mu je dao doktorat prije mjesec dana, potvrdio je “Vijestima” dekan tog fakulteta Ivica Radović.

Veljović je doktorirao na temu ”Kapaciteti Crne Gore u odgovoru na regionalne bezbjednosne prijetnje“, a u komisiji su bili profesori Zoran Dragišić, Zoran Keković i Dragan Simeunović.

Bivši šef policije i savjetnik predsjednika Filipa Vujanovića za bezbjednost, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost, magistrirao je 2010. na Pravnom fakultetu u Podgorici.

“Vijesti” su ranije pisale da je bio povlašćen u odnosu na ostale studente, jer mu je komisija magistarski rad ocijenila najvećom ocjenom, iako je veliki dio prepisao iz knjige mentora - profesora Milenka Kreće.

Dekan fakulteta za bezbjednost Ivica Radović rekao je “Vijestima” da nijesu provjeravali validnost Veljovićevog magistarskog rada, jer je to učinjeno na fakultetu sa kojeg dolazi diploma magistra. Pojasnio je da je UCG “ugledna visokoškolska ustanova i da ne postoji nijedan razlog da sumnjaju u diplome koje su na njemu izdate”.

“Svaki dokument koji izda nadležni organ na osnovu kojeg se stiču određena prava, smatra se javnom ispravom i postoji zakonska pretpostavka da je valjan, tačan i istinit. Svako lice koje sumnja u njegovu istinitost, mora da to dokaže pred nadležnim organom”, rekao je Radović.

NVO Centar za građansko obrazovanje smatra da je problem u UCG, “koji je ostao nijem, posredno šaljući poruku da je spreman da za slučajeve određenih privilegovanih lica zažmuri na jedno oko”." Ukazivanje na takva saznanja bi moralo voditi makar elementarnoj provjeri na svakoj instituciji koja drži do svog kredibiliteta", smatra Mira Popović (CGO).

Veljović je, kako su “Vijesti” ranije utvrdile prepisao skoro 40 stranica mentorove knjige, koja se izučava na trećoj godini Pravnog fakulteta, u okviru predmeta Međunarodno javno pravo koje predaje Ranko Mujević.

Kreća je bio član Komisije pred kojom je polagao bivši šef policije. U njoj su bili i tadašnji dekan podgoričkog Pravnog fakulteta Ranko Mujović i prodekan Dražen Cerović.

Cerović je sada na čelu Suda časti UCG, koji bi u septembru trebalo da provjeri pritužbe studenata FPN u Podgorici protiv Mujovića na istom predmetu, gdje je Veljović briljirao.

Bivši direktor policije agitovao je za lokalni DPS u Mojkovcu dok je bio na čelu policije. Bio je pod usmnjom u slučaju “Limenka” gdje nijesu pronađeni dokazi protiv njega. “Vijesti” su ranije pisale i o njegovom životu na visokoj nozi, koji ne nesrazmjeran prijavljenim zaradama, ali ni to nije bilo predmet ispitivanja.

Ako CG poništi magistarski, Srbija će pokrenuti postupak

Radović je saopštio da Univerzitet u Beogradu nije nadležan da utvrđuje eventualne nepravilnosti u naučnim i stručnim radovima koji su odbranjeni na drugim univerzitetima. Takvi postupci se, tvrdi, sprovode u skladu sa zakonima država u kojima su izdate diplome.

“Ukoliko se u pravnosnažno okončanom pravnom postupku u Crnoj Gori poništi magistarska diploma Veljovića, to će biti osnov za pokretanje odgovarajućeg postupka, u skladu sa propisima Republike Srbije”, istakao je Radović.

Bonus video: