Lažirane diplome nikšićke srednje škole

Falsifikovana uvjerenja neopaženo prošla kroz sekretarijat za lokalnu samoupravu i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, odakle su putem javnog oglasa E. B. i H. F. i primljene u radni odnos. Direktor Prve srednje stručne škole Milomir Šumić kazao je da nije upoznat sa slučajem falsifikovanja. Izvori “Vijesti” pretpostavljaju da je broj lažiranih domaćih diploma mnogo veći, jer od škole do tržišta rada ne postoji ustanova zadužena za njihovu kontrolu

48806 pregleda 171 reakcija 97 komentar(a)
Prva srednja stručna škola, Foto: RTVNK
Prva srednja stručna škola, Foto: RTVNK

Dvije medicinske sestre, protiv kojih su juče podnesene krivične prijave zbog falsifikovanja isprave, lažirale su diplome Prve srednje stručne škole u Nikšiću, u okviru koje postoji smjer zdravstveni tehničar.

Prema saznanjima “Vijesti”, E. B. i H. F. radile su u jednoj bolnici na sjeveru države, a lažne obrazovne isprave otkrivene su u okviru kontrole diploma u zdravstvenim ustanovama koju je inicirao ministar zdravlja Vojsilav Šimun.

Lažne diplome prethodno su neopažano prošle kroz sekretarijat za lokalnu samoupravu i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, odakle su putem javnog oglasa i primljene u radni odnos.

Izvori “Vijesti” tvrde da ovo nije usamljeni slučaj i da se pretpostavlja da je broj lažiranih diploma u Crnoj Gori mnogo veći jer ni jedinice lokalne samouprave koje ovjeravaju obrazovne isprave, niti Zavod za zapošljavanje, ne provjeravaju vjerodostojnost dokumentacije.

Direktor Prve srednje stručne škole Milomir Šumić juče je “Vijestima” kazao da nije upoznat sa slučajem falsifikovanja diploma te ustanove i najavio da će se čim dobiju potrebne informacije oglasiti.

“Vijesti” očekuju i odgovor Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) na pitanja o tome da li su upoznati sa falsifikovanjem diploma nikišćke škole, da li je i koja od institucija u obavezi da provjerava obrazovne isprave koje ne dolaze iz inostranstva i šta će uraditi povodom otkrivanja i takvih falsifikata.

Ministarstvo traži urgentnu reakciju nadležnih

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dvije medicinske sestre prethodnih mjeseci obučavane su na hirurgiji jedne bolnice, a jedna od njih imala je završenu gimnaziju i paralelno pohađala Visoku medicinsku školu, dok je diploma iz Nikšića bila falsifikat. Druga je, tvrde izvori, primljena na određeno vrijeme i ugovor o radu joj ističe danas.

Iz Ministarstva zdravlja juče je saopšteno da ih je jedna zdravstvena ustanova obavijestila da postoji sumnja na vjerodostojnost dokumenta za dvije diplome o stečenom srednjem obrazovanju...

“Odmah po saznanju za ove slučajeve, menadžment ustanove podnio je krivične prijave nadležnim organima zbog sumnje na lažne i neistinite obrazovne isprave. Zbog sumnje da su E. B. (koja je prestala sa radom otkazom ugovora o radu na sopstveni zahtjev) i H. F. (kojoj ugovor o radu na određeno ističe 15.3.2024. godine) izvršile krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika, očekujemo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima u cilju rješavanja ovog značajanog institucionalnog izazova. Ministarstvo zdravlja izuzetno cijeni angažman menadžmenta ustanove u kojoj su otkriveni ovi slučajevi…”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja juče je saopšteno i da će uputiti inicijativu resorima rada i socijalnog staranja, kao i prosvjete, nauke i inovacija, kako bi u skladu sa nadležnostima provjerili vjerodostojnost obrazovnih isprava medicinskog osoblja u domovima za stare, odnosno obrazovnim ustanovama predškolskog obrazovanja.

“Ovim putem apelujemo na nadležne organe da u cilju zaštite zdravlja svih građana i izbjegavanja ozbiljnih posljedica koje nekvalifikovana lica mogu prouzrokovati, najurgentnije postupaju u eventualnim slučajevima lažnih obrazovnih isprava u sektoru zdravstva”, istakli su iz ovog resora.

Podsjetili su da su sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori - domovi zdravlja, opšte i specijalne bolnice, kliničko-bolnički centri, Klinički centar Crne Gore, Zavod za transfuziju krvi, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Institut za javno zdravlja, po nalogu Ministarstva zdravlja, pokrenule procedure i uputile nadležnim institucijama zahtjeve za provjeru vjerodostojnosti obrazovnih isprava svih zaposlenih.

“S obzirom na veliki broj zaposlenih, ovaj proces može zahtijevati određeni vremenski period. Kada postupak bude okončan do kraja, očekujemo potpune i objedinjene informacije”, zaključili su iz ministarstva.

Domaće diplome prolaze ispod radara

MPNI je prethodnih mjeseci podnijelo krivične prijave protiv desetina osoba zbog sumnje da su tom resoru na nostrifikaciju dostavili lažne i neistinite obrazovne isprave. Međutim, nijedna se ne odnosi na lažne diplome crnogorskih srednjih škola i fakulteta.

Iz resora, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, kazali su ranije “Vijestima” da su državljani Crne Gore koji su u posljednjoj godini pokušavali da podmetnu MPNI lažne diplome, najčešće falsifikovali obrazovne isprave sa državnih fakulteta u regionu.

Istakli su da je mnogo teže ispitati sumnjive diplome koje su se “provukle” ispod radara i našle na tržištu rada.

“Situacija je mnogo kompleksnija kada su u pitanju tzv. ‘kupljene diplome’ jer je neophodno ostvarivanje jake međuinstitucionalne saradnje između nadležnih ministarstava, odnosno Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstva unutrašnjih poslova i nadležne inspekcije, ali i uspostavljanje saradnje sa institucijama iz zemalja u kojima su izdate obrazovne isprave. Dakle, u svakom konkretnom slučaju je potrebno prikupiti dokaze, uporediti podatke o datumima polaganja ispita sa datumima ulaska/izlaska u/iz zemlje...”, odgovorili su krajem prošle godine iz MPNI.

Kazali su da će uputiti Vladi inicijativu da se formira interresorna grupa koja će se baviti ovim problemom i ispitati potencijalno sporne diplome, prvo u državnoj upravi i sve slučajeve za koje postoji osnovana sumnja da su kupljene procesuirati nadležnim organima.

Bonus video: