Pakleno od ranog jutra, primorje može ostati bez struje

CGS je upozorio da će primorje ostati bez struje jer su dalekovodi "na granici svojih termičkih moći", a ekstremne temperature dodatno pogoršavaju situaciju
158 pregleda 12 komentar(a)
Vrućine, Foto: Luka Zeković
Vrućine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2017. 06:52h

Paklene temperature ne jenjavaju, u glavnom gradu juče je Hidrometeorološki zavod Crne Gore izmjerio 41,6 stepeni.

Meteorolozi su i ranije najavili da se ekstremno visoke temperature očekuju do ponedjeljka.

U podgoričkim domovima zdravlja, usljed visokih temperatura, posla ima dosta, ali ne više nego je to uobičajeno za ovo doba godine, kazao je "Vijestima" specijalista porodične medicine dr Kenan Katana.

„Građani se žale na bolove u stomaku, vrtoglavice, nesvjestice. Nažalost, koliko god da im se priča, ne prihvataju savjete ljekara“, kazao je on „Vijestima“.

Katana dodaje da je vrijeme takvo da i ne postoji pravi način zaštite. „Temperatura i u jutarnji satima iznosi 30 stepeni“, ali da se treba držati savjeta o lagalnoj ishrani i izbjegavanju izlaganja suncu od 10 do 17 sati.

U Podgorici, gdje su semafori na apotekama juče u 14 sati pokazivali 45, a negdje i 49 stepeni, građani su spas tražili na plažama Morače, bježali ka moru ako nijesu morali na posao... Meteorolozi neformalno upozoravaju da su ova ulična mjerenja nepouzdana i netačna, jer se pregrije plastika. Građani ne treba da vjeruju u te podatke, već one koje saopštava HMZ koji koristi aparate za te namjene.

U Ulcinju boravi 42.000 gostiju, što je 12 odsto više nego lani, kazao je direktor Turističke organizacije Ulcinj Fuad Hadžibeti. Plaže, ulice, restorani i kafići u tom primorskom gradu su puni. Slična situacija je i u Budvi, gdje odmara gotovo 70.000, uglavnom inostranih gostiju, što je, tvrde iz lokalne TO, pet odsto više nego lani. U Baru je registrovano 16.772 turista, četiri odsto više nego lani.

Crnogorski elektroprenosni sistem se međutim izgleda ne može nositi sa ovom situacijom, pa su juče upozorili da prijeti opasnost da Crnogorsko primorje ostane bez struje jer su dalekovodi koji napajuju taj dio države "na granici svojih termičkih moći". Direktor Dispečerskog centra Crnogorskog elektroprenosnog sistema Branko Stojković rekao je da ekstremne temperature dodatno pogoršavaju situaciju.

U Sozini će biti gužva dok se ne riješe raskrsnice u Sutomoru

Na tunelu Sozina su posljednjih dana zabilježene ogromne gužve, a iz kompanije Monteput, koji upravljaju tim objektom, tvrde da su gužve posljedica onih u Sutomoru.

"S obzirom da su gužve izazvane pješačkim prelazima u Sutomoru, rješavanje problema nije u nadležnosti Monteputa. Ono što je sigurno je da bi obilaznica oko Bara, za koju je Monteput doo u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva uradio idejni projekat, u potpunosti riješila problem. Do tada treba razmišljati o pješačkim prelazima u Sutomoru iznad ili ispod kolovoza", piše u odgovoru Monteputa. Tvrde da vrijeme čekanja na prolaz kroz Sozinu varira od nepunog minuta, preko par minuta, do nekoliko desetina minuta u periodima saobraćajnih gužvi. Najveće gužve su, kako navode, vikendom u periodu od 10 do 14 časova.

"Stvaraju su gužve koje je nemoguće predvidjeti. Kao primjer ću navesti prethodni vikend. U subotu je kroz tunel Sozina prošlo 14.781 vozilo i ni u jednom trenutku vrijeme čekanja nije prelazilo par minuta. U nedjelju su prošla 15.584 vozila, dakle samo 800 vozila više i bili smo prinuđeni da u periodu od 10.30 do 13.30 u više navrata zatvaramo tunel za saobraćaj. Naravno svako zatvaranje saobraćaja od par minuta prouzrokuje gužve na platou naplatnih rampi", piše u odgovorima.

Za maj, jun i jul kroz tunel Sozina je prošlo 932.300 i to: u maju 254.934, u junu 283.651 vozilo i u julu 393.715 vozila.

U noćnim satima, od izlaza iz tunela Sozina do Bara vozi se i po sat i po vremena. U suprotnom smjeru, gužve na drumu počinju već od devet ujutru, a od Bara do Sutomora prvi “čep” je kružni tok kod stare “Mimoze” gdje Bulevar sa dvije, prelazi u jednu saobraćajnu traku.

Drugi “čep” je Brca, od koje se formira kolona prema centru Sutomora gdje i dalje, kao ni u Šušanju, nema decenijama pominjanih pasarela.

Zbog toga su nepregledne kolone turista i automobila, pod kontrolom saobraćajnih policajaca, neprekidno u centru Sutomora ukrštaju preko cijelog dana.

Opet gori iznad Krašića, turisti strahuju da se vatra ne približi

Požar koji je prije tri dana ponovno buknuo na izgoreloj površini ispod brda Obosnik na Luštici, i dalje je aktivan. Vatra koja gori na nepristupačnom terenu na hercegnovskom dijelu Luštice već danima i dimom prekriva dobar dio Tivatskog zaliva.

Turisti iz Krašića, gdje trenutno boravi nekoliko hiljada ljudi, brinu da se vatra koja gori na nekoliko stotina metara od najbližih objekata, nošena vjetrom, ne približi.

To sprečavaju pripadnici Službe zaštite i spasavanja (SZS) opštine Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića koji dežuraju na terenu. Iz Opštine je saopšteno da se u toku dana „očekuje i akcija Avio-helikopterske jedinice MUP-a, a Služba zaštite i spasavanja na raspolaganju ima i dva dodatna vozila“.

Požari koji su 2. avgusta zahvatili prostor NP Prokletije su lokalizovani u noći između četvrtka i petka.

NP Prokletije je apelovao na posjetioce “da se odgovorno ponašaju i odnose prema ukupnim vrijednostima parka, kao i da, posebno, u ovom periodu izuzetno visokih temperatura ne pale vatru na mjestima koja za to nijesu predviđena, ne bacaju opuške i ne unose lako zapaljivi materijal”.

Bonus video: