"Građanima će postati jasno kolike su negativne posljedice zahvatanja vode Ljevaje"

Iz NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasicr kažu da su razočarani predstavnicima zakonodavne vlasti koji su, iako je bilo jasno da o projektu ne znaju ništa, na sjednicu SO došli „da urade domaći zadatak, zadat u partijskim centralama ili drugim interesnim grupama“.

2418 pregleda 9 komentar(a)
Foto: NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice
Foto: NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice

NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice i mještani Mušovića Rijeke saopštili su da će građanima Kolašina uskoro postati jasno koliko su krupne i nepopravljive negativne posljedice relizacije projekta zahvatanja vode Ljevaje za potrebe osnježavanja i vodosnabdijevanja planinskih centra na Bjelasici.

Iz te NVO najavljuju da će uskoro podnijeti krivične prijave, zbog, kako objašnjavaju, brojnih propusta u procedurama koje su rezultirale potpisivanjem aneksa ugovora.

Podsjećaju da je većina odbornika glasala protiv mogućnosti da se aktivnosti na projektu zaustave dok se ne ispita mogućnost „jeftinijeg, efikasnijeg i održivijeg“ snabdijevanja vodom planinskih centara.

Objašnjavju i da su lokalnoj vlasti predložili da se studija o hidropotencijalu planine Bjelasice reviduje, to jest, da se obave ponovna ispitivanja, kojim bi bila obuhvaćena i voda iz tunela Klisura, kao i osam izvora u neposrednoj blizini kolašinskih ski centara.

Iz NVO Sačuvajmo ljepote Bjelasice ukazuju i na, kako kažu, očigledne propuste u procedurama. Tvrde da je „namjerno ili iz neznanja obmanuta javnost od predstavnika lokalne i državne vlasti tvrdnjama da će vještačko osnježavanje biti moguće naredne sezone“.

„Prvom fazom projekta, koja je, u međuvremnu poskupila, predviđeno je samo dovođenje vode na Bjelasicu. Građanima je poznato da na planini nema infrastrukture za osnježavanje niti je raspisan tender niti imamo gdje sa tom vodom jer ne postoje akumulaciona jezera. Ne postoji čak ni projekat za tu fazu. . Zbog čega se obmanjuju građani Kolašina i Crne Gore da će sa samo jednom fazom projekta riješiti pitanje osnježavanja kada nema infrastrukture niti je druga faza započeta?“, saopštili su mještani Mušovića Rijeke i članovi NVO.

Podsjećaju i da javna rasprava o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat koji je predivađao zahvatanje 400 l/s iz Ljavaje nije završena. Tvrde i d aje vrlo problematično na koji način je potpisan anaks ugovora na revidovani projekat, kojim je na kraju, predviđeno, zahvatanje 140 l/s. „Kako je moguće da javna rasprava o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu koja je bila u junu prošle godine nije završena, nije odgovoreno na primjedbe i prigovore, a revidovan je projekat? Da li je taj Elaborat, koji se odnosio na zahvatanje 400 l/s primjenjen i na revidovani projekat, kojim se zahvata 140 l/s? Kako misIite da zbog kršenja više zakona, gradilište ne bude zapečaćeno od strane više inspekcija isti dan kada radovi krenu?“, neka su od pitanja koje su iz NVO i sela Mušovića Rijeka uputili nadležnima na državnom i lokalnom nivou.

U saopštenju NVO i mještana piše da su zahvalni odbornicima koji su pokazali razumijevanje, odgovornost i hrabrost i argumentovano raspravljali o, za Kolašin, vrlo bitnom projektu.

Kako kažu, razočarani su predstavnicima zakonodavne vlasti koji su, iako je bilo jasno da o projektu ne znaju ništa, na sjednicu SO došli „da urade domaći zadatak, zadat u partijskim centralama ili drugim interesnim grupama“.

„Mještani će iskoristiti sve zakonom dozvoljene načine da spriječe projekat, koji je urađen bez ikavog razmišljanja o javnom interesu. Jasno nam je da nadležni žele da ostave utisak da ne sjede skrštenih ruku i da rade nešto povodom vještačkog osnježavanja. No, način na koji je od početka rađen ovaj projekat ukazuje i na nedogvornost, nedostatak integriteta i istinske brige o gradu i održivim rješenjima. Naša građanska obaveza je da ukažemo na to, ali i da pokušamo da spriječimo poteze koji će biti samo kratkoročna „reklama“ nosiocima vlasti“, piše u saopštenju.

Bonus video: