Rakočević: Nišić pogazila datu riječ da će predati dokumentaciju Sindikata sudstva

Sindikat uprave i pravosuđa predao je zahtjev za preispitavnje reprezentativnosti Sindikata sudstva, što je, kaže Rakočević, otvorilo pandorinu kutiju

5765 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore je predajom zahtjeva Ministarstvu rada za preispitivanje reprezentativnosti Sindikata sudstva otvorio pandorinu kutiju konačnog početka ulaska države i državnih organa u jedan mističan i višedecenijski zatvoreni krug sindikalnog pokreta, rekao je predsjednik ovog Sindikata Nenad Rakočević.

Oni su zahtjev predali 6. marta.

Rakočević kaže da su imali sastanak za ministarkom Naidom Nišić koja je, tvdi, pod uticajem dokaza i argumentacije obećala da će dostaviti na uvid dokumentaciju Sindikata sudstva, ali da je pogazila datu riječ.

Rakočević kaže da su bezbroj puta pokušali preko raznih zahtjeva i obraćanja, da dođu do zvaničnih dokumenata, ali da je, kako tvrdi, godinama uvezana grupacija iz Saveza sindikata i Ministarstva rada opstruirala dostavljanje dokaza da su izvršene nezakonite radnje...

"...u vidu falsifikovane dokumentacije, falsifikovanih potpisa, protiv zakonitih procedura i rješenja i u konačnom svjesne prevare malobrojnog članstva Sindikata sudstva kojima godinama na račun obmane da su reprezetativni i legitimni uzimaju članarinu, to jest ni malo beznačajan novac", rekao je Rakočević.

Iz tih razloga podnijete su krivične prijave protiv NN lica zaposlenih u Ministarstvu rada, bivšeg ministra Admira Adrovića koji, tvrdi Rakočević, istovjetno kao i sadašnja ministarka Naida Nišić štiti pojedince koji su radili nezakonite radnje.

Rakočević dodaje da su planirali i najavili podnošenje krivične prijave i protiv Nišić, ali da su čekali zvaničan postupak preispitivanja reprezentativnosti kako dodali i članove Odbora za dokazivanje reprezentativnosti.

"Pomenuti Odbor, koji je u istom sastavu kao i prije četiri godine, a koji je donio kriminogeno Rješenje o reprezentativnosti je trenutno na velikom iskušenju da li će svjesno ponoviti istu grešku kao i ranije i da li će sada po dva osnova pred licem pravde odgovarati za svoje nezakonite odluke. Kako bi postupak preispitivanja od strane Odbora učinili javnim i spriječili njihove nove malverzacije, tražili smo da u tom cijelom postupku učestvuje kao posmatrač predstavnik Sindikata uprave i pravosuđa", piše u saopštenju Rakočevića.

Ukoliko im se ne izađe u susret, smatra da će biti još jedan dokaz koliko je ovaj dio državnog sistema truo i koliko je urgentna potreba da u Ministarstvo rada uđe Specijalno državno tužilaštvo koje će naravno sigurno biti aktivirano.

"Uslijed velikog pritiska posle dužeg čekanja u jednom trenutku održan je sastanak predstavnika našeg sindikata sa Nišić na kojem je bilo prisutno ukupno sedam osoba, gdje je ministarka pod uticajem naših dokaza i argumentacije čvrsto obećala da će nam dostaviti na uvid dokumentaciju Sindikata sudstva koja je u skladu sa Zakonom dostupna čak svakom građaninu Crne Gore. Međutim ministarka Nišić bliska prijateljica barona Minhauzena je flagantno pogazila svoju datu riječ i dogovor, te nastavila sada već kao saučesnik da prikriva i štiti nezakonite radnje i nezakonite postupke pojedinca i grupa", tvrdi Rakočević.

Sindikat sudstva su, navodi, formirali Vesna Medenica, Duško Zarubica, Veselin Veljović i još članova iz razloga sprečavanja pokrenutih inicijativa sa njihove strane, a povodom pitanja izgradnje i raspodjele stanova u zgradi pravosuđa na Starom aerodromu.

"... zatim do sada akumulironog duga države prema zaposlenima u sudstvu u iznosu od 1,2 miliona eura za rješavanje njihove stambene problematike, odnosno kako bi razbili Sindikat uprave i pravosuđa koji se i tada kao i sada bavio raskrinkavanjem svih nezakonitih radnji u sudstvu i državnoj upravi uopšte. Javnost mora da bude upoznata, pogotovo zaposleni u sudstvu, kao i istražni organi države, kako su stanove u zgradi na Starom aerodromu dobili predsjednici sindikalnih organizacija iz pojedninih sudova, kako su stanove dobili gro najbližih saradnika Vesne Medenice, a najbitnije kako je stan dobio predsjednik Sindikata sudstva koji nije učestvovao kroz zvaničnu proceduru raspodjele stanova, odnosno ko je istom, na koji način i na osnovu kojih zasluga dao stan, a mislili su da će ostati sakriveno".

Rakočević ističe da su sa svim upoznali premijera Milojka Spajića sa čije strane nije bilo reakcije, a da će sada pored istražnih organa upoznati i sve međunarodne predstavnike kod nas kao i na relevantnim evropskim adresama.

"Više nećemo dozvoliti da iko štiti i prepusti zaboravu te štetne elemente koje i dalje bitišu kako u državnom sistemu tako i na javnoj sceni. Trenutno se mnogo zatalasalo i postoji veliki strah kod mnogih povodom naše pokrenute inicijative preispitivanja reprezentativnosti, pogotovo u sindikalnom pokretu, jer su svjesni da je ova afera okidač koji će se dalje proširiti prema Savezu sindikata i poslovanje Rekre njihove firme, zatim Stambenog fonda Saveza sindikata, te ko je sve od sindikalnih funkcionera radio mutne radnje i imao korist u vidu kupovine i prodaje stanova iz pomenutog Stambenog fonda na čijem čelu je dugo godina bio Danilo Popović. Pozivamo državno tužilaštvo da izvuče iz fioka one ogromne količine dokumentacije višedenijskih nezakonitih radnji u Savezu sindikata, odnosno dokaze koje svo vrijeme neko tamo skriva, te iste te koji to rade procesuiraju i dovedu pred lice pravde" , zaključio je Rakočević.

Bonus video: