Borovinić Bojović o upadu Turković u Skupštinu Glavnog grada: Ovo je institucija koja ima zakone, procedure i kućni red

Predsjednica Skupštine Glavnog grada istalka je da kada je kazala da su vrata gradske skupštine otvorena za građane i građanke, da nije mislila "da su otvorena kao kafana koja ima svoja pravila, nego kao institucija koja ima svoje zakone, procedure i 'kućni red'"

35528 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović povodom upada zaposlene u ustanovi za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoativnih supstanci "Kakaricka gora" Đurđine Turković u zgradu Skupštine da se integritet gradskog parlamenta mora poštovati.

"Nosioci integriteta su odbornici - i vlasti i opozicije jednako, a izabrani na osnovu izborne volje koja je neporeciva. Poštovanje prema odbornicima je mjera našeg odnosa prema instituciji i mjera našeg međusobnog poštovanja bez obzira na političke razlike ili druga nesaglasja", navela je u saopštenju za javnost Borovinić Bojović.

Dodala je i da kada je kazala da su vrata gradske skupštine otvorena za građane i građanke, da nije mislila "da su otvorena kao kafana koja ima svoja pravila, nego kao institucija koja ima svoje zakone, procedure i 'kućni red'".

"Sve to skupa je u službi stvaranja i poboljšanja poretka na osnovu kojeg svi imamo mogućnost i prostor da saopštimo svoje mišljenje bez uzurpiranja tuđeg. Prostor za mišljenje može dobiti svako, kao što za sve postoji vrijeme i mjesto. To je osnova uređenosti kojoj težimo. Nesporno je da su prije smjene vlasti i oslobođenja institucija, gradska uprava i skupština bilježili svakojake događaje, možda po količini štete neuporedivo veće, ali to ne može biti ni razlog ni izgovor da se današnji događaj zanemari", rekla je Borovinić Bojović.

Istakla je da imaju obavezu da pruže više i bolje, i da pošalju zajedničku poruku da se pravila moraju poštovati jer ona po Ustavu i zakonima garantuju poštovanje integriteta svakome od nas.

"Kao što u dosadašnjem radu nisam dozvoljavala da samovolja bilo kojeg odbornika bude iznad Skupštine, isto tako ne može bilo koji pojedinac, bio angažovan u javnoj ustanovi, gradskim preduzećima ili van njih, biti iznad državne institucije. Na izborima smo baš zato i dobili mandat: da uspostavimo red, omogućimo demokratsku debatu i radimo u interesu građana i građanki", kazala je Borovinić Bojović.

Bonus video: