Mojkovac počinje sa reciklažom otpada

Mojkovac će dobiti kantu za razdvajanje ambalažnog otpada i presu

4461 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović

Mojkovac i Novi Pazar uskoro će dobiti 2.000 kanti za razdvajanje ambalažnog otpada i presu za otpad koji se reciklira, kako bi se smanjile količine otpada koje završavaju na lokalnim deponijama.

Mjere očuvanja zaštite životne sredine podržala je Evropska unija.

Kako je saopšteno iz Opštine Mojkovac, pored razmjene iskustava i znanja sa drugim opštinama, benefiti projekta su 500 kanti za smeće namijenjenih tom gradu, zatim horizontalna presa, koja će omogućiti pretvaranje reciklažnog centra u reciklažno dvorište, samim tim i do odvajanja primarnog i sekundarnog otpada.

Projekat se, uz podršku Evropske unije, sprovodi u partnerstvu sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja, Opštinom Mojkovac i JKP Gradska čistoća Novi Pazar, a na unapređenju sistema radiće se i u opštinama Kolašin, Bijelo Polje i Tutin. Sve lokalne samouprave dobiće stručnu podršku u razvijanju planova upravljanja otpadom koje su u obavezi da imaju, mapa puta za cirkularnu ekonomiju i akcionih mjera za javno-komunalna preduzeća. Fokus će biti i na kampanjama podizanja svijesti među građanima o pravilnom razdvajanju otpada u domaćinstvima.

U Mojkovcu su minulih dana održavani trenizi za predstavnike lokalnih samouprava i javno-komunalnih preduzeća iz pet opština, čiji je cilj bio unapređenje vještina u oblastima upravljanja otpadom.

Bonus video: