Nišić: Ministarstvo je pripremilo Prijedlog za utvrđivanje godišnje kvote dozvola za privremeni boravak

"Naglašena je važnost saradnje između državnih institucija i međunarodnih organizacija u cilju obezbjeđivanja adekvatne zaštite prava migranata i stvaranja uslova za njihovu integraciju u društvo"

3921 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak sa predstavnicama Međunarodne organizacije za migracije, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Sastanak sa predstavnicama Međunarodne organizacije za migracije, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je pripremilo Prijedlog za utvrđivanje godišnje kvote dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2024. godinu, kojim je predloženo utvrđivanje godišnje kvote u ukupnom broju od 30.000 dozvola. Najviše dozvola opredijeljeno je za djelatnosti: građevinarstvo, usluge smještaja i ishrane i ostale uslužne djelatnosti, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić, na sastanku sa predstavnicama Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori.

"Sastanak predstavlja značajan korak ka unapređenju politike radnih migracija i regulisanja dozvola za boravak i rad stranaca u Crnoj Gori", kazali su iz Kabineta Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Tokom sastanka, kako piše u saopštenju, učesnici su razmijenili dragocjena iskustva i perspektive u vezi sa migracionim procesima, "kao i najbolje prakse u oblasti regulisanja prava i obaveza migranata".

Kazali su da je naglašena je važnost saradnje između državnih institucija i međunarodnih organizacija u cilju obezbjeđivanja adekvatne zaštite prava migranata i stvaranja uslova za njihovu integraciju u društvo.

"Ministarka je istakla posvećenost u obezbjeđivanju pravne sigurnosti i zaštite prava stranih radnika, kao i promovisanju regularnih migracionih tokova", kažu iz Kabineta.

U tom kontekstu, razmatrani su, kako navode, konkretni koraci za unapređenje administrativnih procedura i efikasnije izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca, uz istovremeno očuvanje nacionalnih interesa i potreba tržišta rada.

Dodali su da je Međunarodna organizacija za migracije izrazila spremnost da pruži podršku Crnoj Gori u implementaciji preporuka i aktivnosti koje proizilaze iz sastanka, kao i dalje jačanje saradnje u oblasti migracija i integracije.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja će nastaviti da bude aktivno uključeno u procese unapređenja migracione politike i nastaviće da pruža svoj doprinos stvaranju inkluzivnog i održivog okruženja za sve migrante u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: