Kolašin: Nanovo o podršci nevladinim organizacijama

Opština će staviti van snage postojeću odluku o finansiranju

2389 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin staviće van snage potojeću i donijeti novu Odluku uslovima i postupku finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija (NVO).

Razloga za to je više, a kako se navodi u obrazloženju nacrta novog akta, do sada nije bio predviđen procenat tekućeg budžeta koji se na godišnjem nivou izdvaja za projekte NVO, niti je predviđen iznos koji se može opredijeliti za organizacije sa posebnim statusom.

“Prethodnom odlukom finansirane su i organizacije od posebnog značaja za Opštinu i NVO na osnovu zahtjeva bez propisanih kriterijuma. Predloženom Odlukom se ne predviđa takav način finansiranja, već to treba predvidjeti u posebnim stavkama budžeta”, piše u obrazloženju.

Nacrtom odluke je predviđeno da se ubuduće iz sredstava budžeta godišnje izdvaja najmanje 0,1 odsto za NVO sa sjedištem u Kolašinu.

Prednost će, prema nacrtu akta, imati projekti koji predstavljaju podršku socijalno ugroženim građanima, podrška starim i osobama ometenim u razvoju, kao i realizacije programa vannastavnih aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Prema kriterijumima novog akta, Opština će podržavati i projekte civilnog sektor, koji podstiču uključenost mladih u procesima odlučivanja, doprinose zaštiti ljudskih prava, razvoja civilnog društva i volonterizma, zaštiti i pomoći licima sa invaliditetom, očuvanja životne sredine i ruralnog razvoja... Prednost će biti data i programima koji se odnose na očuvanje kulturnih potencijala, tradicije i kulturne posebnosti opštine, inicijative i aktivnosti u cilju podizanja nivoa urbane kulture i očuvanja kulturne baštine...

Određeno je i da minimalan iznos sredstava koji se dodjeljuje za projekat NVO ne može biti manji od 80 odsto od traženog iznosa za finansiranje projekta.Takođe i da se projekat može finansirati najviše do 20 odsto ukupnih sredstava predviđenih budžetom za tu namjenu.

Bonus video: