Bošnjačko vijeće: Deklaracijom ispravljena nepravda prema Bošnjacima

Oni su svim pripadnicima bošnjačkog naroda čestitali 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori

2660 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Bošnjačko Vijeće
Foto: Bošnjačko Vijeće

Donošenjem Deklaracije o reafirmaciji nacionalnog imena Bošnjak u Crnoj Gori stvorene su pretpostavke da se ispravi nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje nacionalnog imena, saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća (BV).

Oni su svim pripadnicima bošnjačkog naroda čestitali 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori.

Iz BV su podsjetili da je 22. mart 2003. godine jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori i predstavlja prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i identitetske svijesti.

“Tog dana je donešena Deklaracija o reafirmaciji nacionalnog imena Bošnjak u Crnoj Gori, čime su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su tim činom predstavnici bošnjačkog naroda jasno i nedvosmisleno potvrdili svoju utemeljenost na prostorima Crne Gore i iskazali opredjeljenje da svoj identitet i posebnosti njeguju u njenoj modernoj i demokratskoj društvenoj realnosti.

Iz BV su kazali da ovaj datum tradicionalno obilježavaju manifestacijom “Dani kulture Bošnjaka”, priređujući niz događaja kojima se kroz prezentaciju kulture prikazuje baština i savremeno stvaralaštvo bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

“Ove godine Dane kulture Bošnjaka započeli smo predstavljanjem antologije poezije Safeta Hadrovića Vrbičkog na Cetinju, što je bio bio uvod u manifestaciju, koju ćemo nastaviti nakon Ramazana sa odabranim programima iz bošnjačkog stvaralaštva”, rekli su iz BV.

Bonus video: