Katunsku magistralu opet grade pred izbore

Savo Parača tvrdi da se radi na projektovanju puta, a nakon toga će se krenuti u proceduru za izgradnju
605 pregleda 4 komentar(a)
Katunska magistrala, Foto: Boris Pejović
Katunska magistrala, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2017. 05:51h

Zaobilaznica Cetinje-Čevo-Nikšić ući će u istoriju kao put koji se najduže gradio u Crnoj Gori. Nakon 23 godina od početka rekonstrukcije jednog od najstarijih puteva u državi, Vlada je nedavno odobrila nastavak njegove izgradnje.

Cilj ove magistrale, na kojoj se radi od 1994, je da direktno poveže prijestonicu i Nikšić, skraćujući postojeći put preko Podgorice za oko 9 kilometara. Takođe, preko Čeva povezuje katunska sela sa ova dva grada.

Demokratska partija socijalista (DPS), koja je decenijama na vlasti u Cetinju, je saobraćajnicu najavljivala u predizbornim kampanjama kao “strateški važan” projekat za Cetinje, Katunsku nahiju i Nikšić, nazivajući ga “katunskom magistralom”. Lokalni izbori na Cetinju, očekuju se i za kraj ove godine.

Sa izgradnjom puta se nikada ozbiljnije nije počelo, a o tome govori dokument Ministarstva saobraćaja i pomorstva, u kom piše da je od 1994. do 1998. godine, kada su obustavljeni radovi, urađeno svega tri kilometra pripremnih radova od Crne grede do Čeva.

Put je, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, prekinut zbog nedostatka finansijskih sredstva kao i nemogućnosti da se riješe imovinsko-pravni odnosi sa mještanima. Uprkos obustavi, o izgradnji puta se i dalje pričalo u predizbornim kampanjama na Cetinju.

Da je samo o tome bilo riječi, potvrdio je 2013. bivši ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, tada funkcioner SDP-a, odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini. On je tada kazao da putni pravac Cetinje-Čevo-Nikšić nije bio među prvim prioritetima ministarstva, niti Vlade Crne Gore.

“Ja sad želim vrlo precizno da vam kažem, razumijevajući svu potrebu, jer i te kako dobro znam što se sve u periodu kampanje može pričati. Mislim da je i građanima Cetinja najbolje govoriti realne pretpostavke, precizne i korektne pretpostavke da ih sjutra možete pogledati u oči”, kazao je tada Brajović odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Popovića (LP).

Sada je Vlada, tvrde, ozbiljno krenula u izgradnju ovog putnog pravca. To za “Vijesti” tvrdi direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača, koji je takođe i bivši gradonačelnik Cetinja.

On je kazao da se trenutno radi na projektovanju puta, koje može potrajati i godinu. Nakon toga će se krenuti u proceduru za izgradnju puta.

Parača je ranije, kao prvi čovjek Cetinja, kazao da su mala finansijska sredstva za izgrandju tog putnog pravca i da imaju problema sa određenim građanima, koji traže velike nadoknade za svoja imanja.

Poslanik Liberalne partije (LP), koja je u koaliciji sa DPS-om, Andrija Popović kazao je "Vijestima" da će LP insistirati na završetku ove saobraćajnice i da to ne smije biti još jedna predizborna priča.

“Put Cetinje-Čevo-Nikšić ima ogroman značaj za stanovnike Katunske nahije, ovih gradova, ali i za turiste. Davno je započet ovaj projekat, nikada nije bilo ekonomske, ni političke moći i želje da se dovede do kraja. Tražićemo da u državnom budžetu za 2018. godinu, ali i kroz sredstva u nedavno usvojenom Zakonu o prijestonici, prioritet bude nastavak gradnje ove saobraćajnice”, kazao je Popović.

Magistralni put će se povezati na Jadransko-jonski autoput

Put Cetinje-Nikšić gradi se prema Prostornom planu Crne Gore do 2020. godine.

Prema Saobraćajno-tehničkim uslovima za izradu projektne dokumentacije, koju je pisala Direkcija za saobraćaj, magistrala će početi kod Crne grede, na 900 metara od ulaza u Cetinje. "Trasa magistralnog puta se planira istočno i sjeveroistočno od Cetinja, zatim preko Resne do Čeva”, piše u dokumentaciji koju je Vlada usvojila.

U Čevu se planira ukrštanje puta sa Jadransko-jonskim.

Nakon toga će put preko Bijelih poljana da se kači na magistralu Nikšić-Vilusi.

Širina kolovozne trake biće 3,5 metara, a maksimalni nagib puta će biti pet, odnosno šest odsto. Maksimalna brzina kretanja na putu biće 80 kilometara na čas, a izuzetno u slučajevima prostornih ograničenja brzina ne može biti manja od 60.

Bonus video: