Dražen Medojević predsjednik Komisije za praćenje primjene Etičkog kodeksa sudija

Konferencija sudija birala je između dva kandidata

3254 pregleda 1 komentar(a)
Sa Konferencije sudija, Foto: Vrhovni sud
Sa Konferencije sudija, Foto: Vrhovni sud

Dražen Medojević, član Sudskog savjeta, izabran je javnim glasanjem na današnjoj Konferenciji sudija za predsjednika Komisije za praćenje primjene Etičkog kodeks sudija.

Konferencija sudija birala je između dva kandidata - Medojevića i Miodraga Ilićkovića, takođe člana Sudskog savjeta.

Članovi Komisije su sutkinja Vrhovnog suda Radojka Nikolić i predsjednik Upravnog suda i Udruženja sudija Miodrag Pešić.

"Etičkim Kodeksom sudija propisana su etička načela i pravila ponašanja kojih se sudije moraju pridržavati radi očuvanja, afirmacije i unaprjeđenja dostojanstva i ugleda sudije i sudstva. Ako Komisija, u postupku odlučivanja o povredi Etičkog kodeksa sudija, nađe da sudija svojim ponašanjem vrijeđa ugled sudijske funkcije, podnijeće predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije", pojasnio je Vrhovni sud u saopštenju.

Sa Konferencije sudija
Sa Konferencije sudijafoto: Vrhovni sud

Na današnjoj konferenciji podnijeta je inicijativa za izmjenu Poslovnika o radu Konferencije. Inicijativa je prihvaćena i formirana je Komisija čija je predsjednica sutkinja Vrhovnog suda Senka Danilović. Članovi Komisije su: sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović, sudija Privrednog suda Vladimir Bulatović, sudija Upravnog suda Davor Stojković, sutkinja Višeg suda u Bijelom Polju Milanka Jokić, sutkinja Osnovnog suda u Danilovgradu Milica Ćetković i sutkinja Suda za prekršaje u Podgorici Ana Radulović.

Komisija treba da pripremi nacrt Poslovnika koji se, prije usvajanja na Konferenciji sudija, dostavlja na mišljenje Sjednici sudija svih sudova.

Bonus video: