CGO: U Crnoj Gori nema adekvatnih sistemskih pomaka po pitanju uvažavanja patnji žrtava

Iz CGO su, povodom Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava, odali počast žrtvama tih zločina i ukazali na važnost napora boraca za ljudska prava u pravcu uspostavljanja društva zasnovanog na funkcionalnoj vladavini prava i solidarnosti

4839 pregleda 0 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

U Crnoj Gori nema adekvatnih sistemskih pomaka po pitanju uvažavanja patnji žrtava, a civilne žrtve posljednjeg rata iz devedesetih do danas nijesu prepoznate Zakonom o boračkoj i invalidskoj zaštiti, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz CGO su, povodom Međunarodnog dana prava na istinu o teškim kršenjima ljudskih prava i dostojanstva žrtava, odali počast žrtvama tih zločina i ukazali na važnost napora boraca za ljudska prava u pravcu uspostavljanja društva zasnovanog na funkcionalnoj vladavini prava i solidarnosti.

„Podsjećamo da u Crnoj Gori nema adekvatnih sistemskih pomaka kad je riječ o uvažavanju patnji žrtava, kao i da civilne žrtve posljednjeg rata iz 90-ih do danas nijesu prepoznate Zakonom o boračkoj i invalidskoj zaštiti“, naveli su iz CGO na mreži X.

To se, kako su kazali iz te nevladine organizacije, nadovezuje na konstrukciono loše postavljene sudske procese o slučajevima ratnih zločina, koji su uopšte i procesuirani u Crnoj Gori.

„Napredak u mnogim sferama nije doveo do adekvatnog napretka i u poštovanju ljudskih prava ni na širem nivou, na što ukazuje trajući rat u Evropi kroz agresiju Rusije na Ukrajinu, ali i rat Izraela i Hamasa, u kojem stradaju nevini civili“, rekli su iz CGO.

Bonus video: