Objavljen javni poziv za izbor članova Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana

"Uslovi za prijavu su jednostavni – osim ličnih podataka, potrebno je da zainteresovani pošalju kratak sastav, najviše jedna pisana ili naslikana stranica o nekom ljudskom - dječjem pravu koje bi trebalo poboljšati, kao i kratku biografiju u kojoj će napisati nešto o sebi"

3555 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore objavio je danas javni poziv za izbor članova Mreže zlatnih savjetnika Ombudsmana.

To se, između ostalog, navodi u saopštenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u kojem se pozivaju zainteresovana djeca da pošalju prijave u narednih 20 dana.

"Mreža zlatnih savjetnika Ombudsmana je osnovana u cilju postizanja većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života, radi afirmacije i zaštite njihovih garantovanih prava i sloboda", pojasnili su.

Oni su poručili da pozivaju svu djecu da se prijave kako bi, kako su naveli, zajedno radili na poboljšanju uslova za postizanje većeg stepena učešća djece u svim oblastima društvenog života.

"Uslovi za prijavu su jednostavni – osim ličnih podataka, potrebno je da zainteresovani pošalju kratak sastav, najviše jedna pisana ili naslikana stranica o nekom ljudskom - dječjem pravu koje bi trebalo poboljšati, kao i kratku biografiju u kojoj će napisati nešto o sebi.Članstvo (mandat) traje tri godine, a Mreža se sastoji od najviše 20 članova", dodali su.

Prema njihovim riječima kroz obrazovne kampove i druženja djeci je na prilagođen i zanimljiv način obezbijeđeno učenje o ljudskim pravima i njihovoj ulozi svojevrsnih ambasadora i predstavnika mišljenja djece iz svojih škola i lokalnih zajednica.

"Prethodne generacije zlatnih savjetnika učestvovale su na konferencijama i drugim skupovima na kojima su javno predstvaljani stavovi djece i institucije o aktuelnim pitanjima, a takođe su učestvovali u izradi specijalnih izvještaja Zaštitnika. Jedna od najvažnijih aktivnosti bilo je učešće na sjednici Komiteta Ujedinjenih nacija za prava djeteta u Ženevi. Takođe, troje zlatnih savjetnika bilo je nominovano za Međunarodnu dječju nagradu za mir, koju dodjeljuje organizacija KidsRights fondacija", naglasili su.

Prijave se podnose na adresu ul. Svetlane Kane Radević br. 3 Podgorica ili djeca@ombudsman.co.me , "a detaljnija informacija o Mreži i uputstvo za podnošenje dokumentacije dostupni na ovom linku.Radujemo se novim druženjima, ciljevima i rezultatima"

Bonus video: