CGO: Budžetska izdvajanja za UCG kontinuirano rastu, ali to ne prate značajnija akademska postignuća

Plate na UCG su među najvišima u državi, a čitav sistem ostaje prilično zatvoren u dijelu transparentnosti rada, kao i zapošljavanja i napredovanja u zvanja, poručili su iz ove NVO

1865 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Budžetska izdvajanja za Univerzitet Crne Gore (UCG) kontinuirano rastu, iako to ne prati unaprijeđenje kvaliteta i razvoj kritičke misli, niti značajnija akademska postignuća na nastarijoj visokoškolskoj ustanovi u Crnoj Gori koja ove godine obilježava 50 godina rada, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CG).

Iz ove nevladine organizacije su poručili da trend rasta budžetskih sredstava prema UCG se intenzivira od 2018, a u 2024. je opredijeljeno čak 15 miliona EUR više nego 2020. godine – rekordnih 35.8 miliona EUR.

"Plate na UCG su među najvišima u državi, a čitav sistem ostaje prilično zatvoren u dijelu transparentnosti rada, kao i zapošljavanja i napredovanja u zvanja. Sporo se modernizuju postojeći studijski programi, a još sporije kreiraju novi studijski programi sa zajedničkim ili višestrukim diplomama, u skladu sa potražnjom, naročito sa strateškim partnerskim univerzitetima", objavio je CGO na društvenoj mreži X.

Bonus video: