CGO: Utvrđeno nezakonito postupanje specijalne tužiteljke Nataše Bošković

Tužilački savjet jednoglasno utvrdio da ona nije zakonito postupala u procesuiranju krivične prijave koju je CGO podnio protiv nadležnih koji su radili u nekadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta tokom 2021.

4707 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je saopštio da je Tužilački savjet je, postupajući po pritužbi te NVO oko zakonitosti rada specijalne tužiteljke Nataše Bošković, jednoglasno utvrdio da ona nije zakonito postupala u procesuiranju krivične prijave koju je CGO podnio protiv nadležnih koji su radili u nekadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) tokom 2021. godine, kada je taj resor vodila Vesna Bratić.

Podsjećaju da je Državna revizorska institucija (DRI) MPNKS-u dala duplo negativno mišljenje – u dijelu finansijske revizije i pravilnosti poslovanja - "a što prate brojna i detaljna obrazloženja za kršenja zakona i procesura u upravljanju budžetom od 219.193,714, 26 eura".

"Između ostalog, DRI konstatuje da su milionski iznosi isplaćeni bez osnova, kako u dijelu transfera prema javnim institucijama (za 3.808.290,83€ nema propisane dokumentacije ni osnova izdataka, a za 3.821.249,42€ revizori nijesu našli osnov za isplatu sredstava), tako i kod rashoda za usluge (od 2.405.135,63€ uzorka obuhvaćenog revizijom čak 1.454.215,40€ ne prati propisana dokumentacija), zatim da su nezakonito isplaćivane zarade i ugovori o dopunskom radu (kod više od 50% zapošljenih obuhvaćenih revizijom), da za najveći dio ugovora o pružanju konsultantskih usluga nema pravnog osnova niti dokaza o rezultatima rada angažovanih lica (stavka za ove usluge je preko 3.5 miliona €), da javne nabavke nisu sprovođene u skladu sa zakonom, itd", navodi CGO.

Kazali su da ta NVO izražava nadu da će se specijalna tužiteljka Bošković nakon ovakve procjene i Tužilačkog savjeta "konačno profesionalno posvetiti predmetu koji je zadužila prije 16 mjeseci i 'držala dosad u fioci'."

ts dopis
foto: CGO

Bonus video: