Raonić kažnjavao i zbog Viber poruka

Sudovi utvrdili da je direktor neosnovano optužio glavnu inženjerku za studijsku tehniku za zloupotrebu ovlašćenja. Raonić je prethodno novčano kaznio jer je “neovlašćeno preuzela snimak” sa javne sjednice Savjeta, omogućila drugima da se upoznaju sa snimanim sadržajem, ističući da je to pravo isključivo dato prisutnim novinarima

75525 pregleda 78 reakcija 41 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: BORIS PEJOVIC
Boris Raonić, Foto: BORIS PEJOVIC

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić nezakonito je kaznio zaposlenu u toj medijskoj kući, optuživši je za težu povredu radne obaveze i zloupotrebu ovlašćenja jer je sadržaj snimka sa sjednice Savjeta RTCG, koja je inače javna, dobila od kolege putem Vibera i komentarisala sa drugim zaposlenima.

To je utvrdio Viši sud u Podgorici krajem 2023. godine, potvrđujući odluku Osnovnog suda.

Prethodno je podgorički Osnovni sud poništio odluku Raonića iz aprila 2022. godine, kojom je zaposlenoj izrekao mjeru za povredu radne obaveze, sankcionišući je novčanom kaznom u visini od 20 odsto zarade u trajanju od jednog mjeseca.

Raonić “Vijestima” nije odgovorio koliko tužbi protiv RTCG od zaposlenih i radnika koji su otpušteni je pokrenuto od početka njegovog mandata, koliko postupaka je okončano i na koji način.

Generalni direktor u martu 2022. godine uputio je zaposlenoj upozorenje na povredu obaveze, u kojoj je naveo da je “nakon završetka tonskog snimanja sjednice Savjeta RTCG neovlašćeno preuzela snimak od drugog zaposlenog i omogućila nepozvanim licima na sjednici, odnosno zaposlenim i bivšim zaposlenim RTCG da se upoznaju sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su snimani”. Ukazao je da je to pravo isključivo dato novinarima koji su bili prisutni i to “samo u cilju izvještavanja javnosti o radu Savjeta RTCG, čime je zaposlena sa umišljajem izvršila težu povredu radne obaveze”.

U upozorenju je naveo i da je za navedenu radnju poslodavac saznao početkom marta prilikom razgovora sa zaposlenim, a kada su penzioneri i radnici RTCG najavili protest ispred zgrade javnog servisa, te da je tonski snimak, između ostalog, sadržao i raspravu u vezi dopisa i molbi bivših i sadašnjih radnika koji su izgubili spor protiv te medijske kuće.

U prvostepenoj presudi Osnovnog suda navodi se da je zaposlena u tužbi navela da je kažnjena zbog navodno teže povrede radne obaveze – zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja iz Kolektivnog ugovora, te da je odluka generalnog direktora iz više razloga nepravilna i nezakonita.

Zgrada RTCG
Zgrada RTCGfoto: Luka Zeković

Navela je da nije sproveden disciplinski postupak u skladu sa Kolektivnim ugovorom i da se na osnovu dokaza na koje se RTCG poziva može osnovano zaključiti da ona ni na koji način u vršenju poslova svog radnog mjesta – glavni inženjer za tehničko vođstvo, nije iskoristila službeni položaj ili prekoračila službena ovlašćenja koja ima.

Zaposlena je istakla da je olako zaključivanje u odluci generalnog direktora da je počinila jednu od najtežih povreda radnih obaveza frapantno i nezamislivo za nekoga ko je 36 godina bez ikakve greške obavljao veoma zahtjevne poslove u RTCG.

“Iz pisanog izjašnjenja tužilje proizlazi da je navela da nije prekršila ugovor o radu, a ni Kolektivni ugovor poslodavca, jer nije kao glavni inženjer napravila nikakvu radnju koja bi se odnosila na izvlačenje ili presnimavanje materijala koji se nalazi u tehničkom sistemu RTCG, te da je sadržaj koji joj je poslao kolega, kao izabranom predstavniku većine radnika i penzionera, vezano sa sudski spor, dobila kroz privatnu komunikaciju na Viberu, isti preslušala i prepričala nekolicini kolega i penzionera koji zajedno sa njom trpe finansijsku pošast zbog izgubljenog spora, napomenuvši da je audio poruku dobila u vrijeme kada se nalazila kod kuće, a ne na radnom mjestu, što znači da nije izvršila nikakvu zloupotrebu i prekoračenje službenog ovlašćenja, niti povredu radne obaveze”, piše u prvostepenoj presudi.

Zaposlena je u izjašnjenju navela da bi tvrdnja da je neovlašćeno preuzela materijal i proslijedila licima koja nijesu bila na sjednici, trebalo da znači da je ista bila tajna, što nije tačno, te da samo ime njihove medijske kuće - javni servis, ukazuje na obavezu transparentnog rada.

“Dalje je napomenula da je bilo ko od prisutnih mogao lako telefonskim ili bilo kojim drugim uređajem da snimi raspravu i da to proslijedi na različite adrese jer je sjednica bila javna i da nije postojao nijedan razlog za isključenje javnosti, zbog čega u tome ne postoji nikakav prekršaj. U izjašnjenju se navodi da predmetni događaj nema nikakve veze sa obavljanjem njenih radnih obaveza na svom radnom mjestu, a time ni mogućnosti izvršenja teže povrede radne obaveze”.

Osnovni sud u Podgorici ocijenio je da RTCG nije dokazao ni postojanje povrede radne obaveze, tako ni uzročno-posljedičnu vezu između toga i odgovornosti tužilje za učinjenu povredu.

Utvrđeno je da povreda radne obaveze koja je tužilji stavljena na teret - teža povreda radne obaveze - zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja, ni na koji način ne može biti dovedena u vezu sa poslovima koji spadaju u opis njenog radnog mjesta.

“Tuženi nije dokazao na koji način je radnja koju je preduzela tužilja, a koja se odnosi na preslušavanje i komentarisanje audio-snimka sa drugim kolegama, a koji je primila od jednog od kolega, kako je to u svom iskazu navela, koji je sud cijenio istinitim i jasnim, u vezi sa poslovima njenog radnog mjesta, niti je jasno naveo koja je to posljedica koju je pretrpio činjenjem takve radnje od strane tužilje, koja za poslodavca svakako mora nastati, da bi se govorilo o postojanju povrede radne obaveze. Prednje posebno sa razloga što je audio-snimak sa sjednice koja nije bila tajna, proslijedio zaposleni..., a ne tužilja, koja je priznala da je snimak komentarisala sa kolegama, koja radnja, po stavu ovoga suda, nikako ne može biti teža povreda radne obaveze zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja”, piše u presudi Osnovnog suda.

Bonus video: