70.000 za unaprjeđenje vodovodnog sistema

Na sastanku ministra održivog Branimira Gvozdenovića sa šefom kancelarije EBRD u Podgorici, Đuliom Morenom, najavljeno je potpisivanje ugovora za pružanje konsultantskih usluga za potrebe Regionalnog vodovoda, u cilju pružanja tehničke pomoći za poboljšanje institucionalnog i regulatornog okvira po pitanju vodosnabdijevanja za priobalno područje Crne Gore
0 komentar(a)
Voda, česma, Foto: Shutterstock
Voda, česma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2015. 17:05h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila grant u vrijednosti od 70 hiljada eura za izradu posebne studije koja, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, treba da stvori uslove za optimizaciju ukupnog vodovodnog sistema u Crnoj Gori.

Na sastanku ministra održivog Branimira Gvozdenovića sa šefom kancelarije EBRD u Podgorici, Đuliom Morenom, najavljeno je potpisivanje ugovora za pružanje konsultantskih usluga za potrebe Regionalnog vodovoda, u cilju pružanja tehničke pomoći za poboljšanje institucionalnog i regulatornog okvira po pitanju vodosnabdijevanja za priobalno područje Crne Gore.

Sagovornici su, kako se navodi, istakli zadovoljstvo zbog susreta i prilike da se, pored navedenog, analiziralju aktivnosti koje je EBRD imala na prostoru Crne Gore i ostavrene rezultate tokom ove godine.

Konstatovano je da će ugovori koji su do sada potpisani za podršku privredi i institucijama, u vrijednosti oko 100 miliona eura , dodatno uticati na ukupno poboljšanje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

„Izuzetno sam ohrabren nizom potpisanih ugovora, naročito onih koji se odnose na putnu infrastrukturu na sjeveru, te daljom spremnošću za razvoj visokokvalitetnog turizma u Crnoj Gori, pa smo danas definisali i zajedničke aktivnosti u tom pravcu“, istakao je Gvozdenović.

On je kazao da je zadovoljan kvalitetnom saradnjom sa EBRD, KfW bankom i drugim finansijskim institucijama koja, kako je naveo, traje već dugi niz godina i daje odlične rezultate.

„Siguran sam da će i realizacija ovog granta biti preduslov za nove investicije u infrastrukturu, a na taj način dodatno doprinijeti razvoju visokokvalitetnog turizma na čitavom prostoru Crne Gore, a posebno na primorju, gdje postoje ozbiljni preduslovi za uspješnu reformu i optimizaciju vodovodnog sektora“, rekao je Gvozdenović.

Moreno je kazao da je pitanje vodosnabdijevanja jedan od ključnih činilaca za razvoj turizma u priobalnom području, posebno zbog velikih investicionih projekata koji se razvijaju i planiraju u narednom periodu.

„Finalizovanje ovog pravnog okvira predstavljalo bi preduslov za nove investicije, kada je riječ o sistemu vodosnabdijevanja i funkcionisanju Regionalnog vodovoda. Vjerujemo da će konsultanti sa radom početi sredinom januara, a zatim, vrlo brzo, očekujemo konkretne rezultate u pravcu izrade Studije“, zaključio je Moreno.

Bonus video: