Podgorica: Sakupljeno preko 200 tona staklenog otpada, pripremljen za dalju obradu i reciklažu

"Staklo, kao jedan od najreciklabilnijih materijala, igra ključnu ulogu u ovom procesu. Njegova neograničena sposobnost reciklaže omogućava ponovno korišćenje bez gubitka kvaliteta, čime se štedi energija, voda i smanjuje zagađenje vazduha...",

7093 pregleda 57 reakcija 3 komentar(a)
Nakon sakupljanja pripremljen za dalju obradu i reciklažu, Foto: NVO Zeleni talas
Nakon sakupljanja pripremljen za dalju obradu i reciklažu, Foto: NVO Zeleni talas

Nevladina organizacija (NVO) Zeleni talas je, u saradnji sa preko 120 ugostiteljskih objekata sa teritorije Podgorice sakupila preko 200 tona staklenog otpada, koji je nakon sakupljanja pripremljen za dalju obradu i reciklažu, saopšteno je iz te NVO.

Iz Zelenog talasa su pojasnili da ovaj doprinos ekološkoj svijesti i očuvanju životne sredine ističe važnost zajedničkog napora i dobro organizovanog sistema u borbi protiv rastućeg problema upravljanja otpadom.

"Staklo, kao jedan od najreciklabilnijih materijala, igra ključnu ulogu u ovom procesu. Njegova neograničena sposobnost reciklaže omogućava ponovno korišćenje bez gubitka kvaliteta, čime se štedi energija, voda i smanjuje zagađenje vazduha. Uključivanje svih sektora društva, od građana do Vlade, poslovnih subjekata i nevladinih organizacija, ključno je za postizanje efikasnog upravljanja otpadom i očuvanje okoline za buduće generacije. Ovo je prva akcija ovog tipa u Crnoj Gori, što ukazuje na potencijal i interesovanje ugostiteljske zajednice za učešće u ekološki odgovornim inicijativama", dodali su.

Prema njihovim riječima cilj ove akcije je da pokaže da, svaki pojedinac, kompanija ili institucija ima, kako su naveli, ulogu u stvaranju održivog okruženja, a njihova zajednička akcija može rezultirati značajnim promjenama.

"Ova inicijativa je jasan pokazatelj da postoji volja i angažman ugostiteljske zajednice u borbi za očuvanje okoline. Međutim, da bi se problem riješio trajno, neophodno je da se institucije i država aktivno uključe i pruže podršku u implementaciji sistema koji će omogućiti efikasno upravljanje otpadom na nacionalnom nivou", kazali su

Oni su poručili da, uprkos svim benefitima, statistika u Crnoj Gori govori da, kako su naveli, problem upravljanja otpadom nije dovoljno prepoznat.

"Prema Zakonu o upravljanju otpadom bilo je predviđeno da Crna Gora do 2020. godine reciklira 22% ukupnog komunalnog otpada. Nažalost, statistike iz 2022. godine pokazuju da je reciklirano samo 0,3% ili 1.021 tona od ukupne količine komunalnog otpada. Ovo jasno ukazuje na sistemski problem upravljanja otpadom koji zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje", dodali su.

Istakli su da su evropske zemlje već ostvarile značajan napredak u upravljaju otpadom.

"Posebno u rješavanju problema staklenog otpada. Zemlje poput Švedske, Njemačke i Švajcarske uspješno su implementirale sisteme depozita za staklene ambalaže, što je rezultiralo visokim stopama reciklaže i smanjenjem otpada na deponijama. Zeleni talas poziva sve relevantne aktere, uključujući Vladu Crne Gore, lokalne vlasti, poslovnu zajednicu, kao i građane i građanke, da zajednički djeluju u ostvarivanju ciljeva održivog upravljanja otpadom i stvaranju čistije i zdravije životne sredine za sve građane/ke Crne Gore", zaključili su.

Bonus video: