Država bez plana za mulj i otpadne vode

Realizovana tek petina preporuka Državne revizorske institucije, Glavni grad Podgorica, Opština Budva i Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi nisu ni dostavili izvještaje

20806 pregleda 3 komentar(a)
Foto: GI Zdravi Mojkovac
Foto: GI Zdravi Mojkovac

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera još nije pripremilo Plan upravljanja kanalizacionim muljem kojim bi se definisao način postupanja i tretmana nastalog kanalizacionog mulja. Još nisu obezbijeđeni i podaci o mjerenju količine i kvaliteta otpadnih voda i rezultata monitoringa is­pu­štenih prečišćenih otpadnih voda.

To se, pored ostalog, navodi u izvještaju o realizaciji preporuka koje je Državna revizorska institucija (DRI) dala u izvještaju o reviziji uspjeha “Efikasnost upravljanja sistemom otpadnih voda”. Izvještaj je objavljen juče na veb sajtu DRI.

U cilju unapređenja upravljanja sistemom otpadnih voda u Crnoj Gori, DRI je dao 122 preporuke za 22 subjekta revizije. Na osnovu dostavljenih izvještaja i ocjene revizorskog tima, državna revizija ocijenila je status realizacije za 104 preporuke koje su date subjektima revizije koji su dostavili drugi izvještaj o realizaciji preporuka. Rukovodilac kolegijuma DRI dr Branislav Radulović i član Nikola N. Kovačević zaključili su da su od tih preporuka 24 realizovane, 38 je u fazi realizacije, pet preporuka je djelimično realizovano, dok 34 preporuke nisu realizovane. U juče objavljenom dokumentu, navodi se i da za dvije preporuke nije utvrđen status i da jedna preporuka nije primjenjiva.

Glavni grad Podgorica, na koji se odnosi šest, Opština Budva, kojoj je upućeno osam, te DOO Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi, kojem su upućene četiri preporuke, državnoj reviziji nisu dostavile izvještaje o realizaciji preporuka.

“DOO Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi dostavilo je DRI dopis/obavještenje u kojem naglašavaju da isti nisu privredno društvo koje upravlja sistemom otpadnih voda, već je to drugi subjekt, pa samim tim smatraju da nisu obavezni da se izjašnjavaju na traženo jer nemaju podatke kada ne vrše nikakvo upravljanje sistemom otpadnih voda”, navodi se u dokumentu.

U izvještaju DRI, u tom dijelu, dodaje se da je, prema Odluci o osnivanju tog Društva predviđeno da “između ostalog vrši i poslove prečišćavanja komunalnih otpadnih voda”.

“Takođe, u novembru mjesecu 2023. godine, Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Opštine Herceg Novi raspisalo je tender za izradu tehničke dokumentacije za idejni projekat rekonstrukcije Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 22.800 eura. Tenderom je obuhvaćen projekat rekonstrukcije postrojenja, hidrotehničkih i mašinskih instalacija, tehnološkog procesa, kao i idejni projekta slabe i visoke struje, te SKADA aplikacija. U saopštenju datom novinarima od strane odgovornog lica u ovom društvu se navodi i sljedeće: ‘Budući da je idejni projekat za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda završen, očekuje se da će do kraja januara biti raspisan tender za izvođača radova na rekonstrukciji postrojenja, a investiciona vrijednost posla iznosi dva miliona eura’”, navode iz DRI.

U odnosu na lokalne samouprave, iz državne revizije su kazali da one “uglavnom nisu preduzimale mjere kako bi obezbijedili da zagađivači dostavljaju podatke o mjerenju otpadnih voda, ispitivanju kvaliteta, rezultatima monitoringa i druge podatke predviđene Zakonom o upravljanju komunalnim otpadnim vodama”.

Preporuka DRI upućena tada resoru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (koje je naslijedilo resor turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera) bila je da treba da donese plan upravljanja kanalizacionim muljem. Tim planom bi se definisao način postupanja i tretmana nastalog kanalizacionog mulja, kako na državnom nivou, tako i na nivou lokalnih samouprava.

U dijelu koji se odnosi na realizaciju preporuka, u dokumentu je navedeno da je Vlada 3. oktobra 2023. godine utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom, da je zakon potom dostavljen Skupštini Crne Gore.

“Planiramo da do kraja ove godine, nakon skupštinske procedure, predmetni zakon bude objavljen u Službenom listu Crne Gore. Ovaj zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore”, naveli su iz Ministarstva u odgovoru DRI.

O Predlogu zakona o upravljanju otpadom poslanici su raspravljali na sjednici 18. marta.

“Uzimajući u obzir da je oko 20 odsto preporuka realizovano, ali i činjenicu da je za realizaciju pojedinih preporuka potreban duži vremenski period, nadležni Kolegijum je zaključio da subjekti revizije treba da DRI do 20.09.2024. dostave nove Izvještaje o realizaciji preporuka”, navodi se u dokumentu.

Izvještaj o realizaciji preporuka džavne revizije biće dostavljen i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore.

Bonus video: