Pljevlja: Odbornici nisu glasali o povećanju cijena parkinga, menadžment "Čistoće" povukao novi cjenovnik

Protiv novog cjenovnika, kojim se predlaže povećanje usluga do 60 odsto nijesu podržali odbornici vladajuće većine Pokreta Evropa sad (PES) i Demokratske Crne Gore kao ni opozicione Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka (BS)

9017 pregleda 0 komentar(a)
Parking u Prijepoljskoj ulici, iza Pošte, Foto: Goran Malidžan
Parking u Prijepoljskoj ulici, iza Pošte, Foto: Goran Malidžan

Odbornici pljevaljskog parlamenta nisu večeras glasali o povećanju cijena parking usluga, koje je predložio menadžment preduzeća "Čistoća", jer je neposredno prije glasanja predlagač povukao novi cjenovnik.

Predlagač je povukao cjenovnik nakon što je bilo jasno da dio odbornika skupštinske većine neće podržati povećanje cijena usluge parkiranja.

Protiv novog cjenovnika, kojim se predlaže povećanje usluga do 60 odsto nijesu podržali odbornici vladajuće većine Pokreta Evropa sad (PES) i Demokratske Crne Gore kao ni opozicione Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka (BS).

Demokrate i odbornici PES-a nisu primijenili svoju odluku ni nakon što su odbnici nove tokom rasprave ubjeđivali da to urade.

"Mnogo manja šteta je da donesemo ovakvu mjeru od prestanka pružanja usluga", kazala je direktorica "Čistoće" Gordana Lekić obrazlažući predlog.

Kazala je da cjenovnik nije mijenjan od od 2020. godine, a da je preduzeće u međuvremenu u parking opremu uložilo više od 200.000 eura.

"Zbog usvjanja novog Granskog kolektivnog ugovora u oktobru prošle godine morali smo da povećamo zrade zaposelnih između 35 i 40 odsto. Sva lokalna preduzeća su u proceduri donošenja novih cjenovnika. Predložene cijene su manje nego u Bijelom Polju", kazala je Lekić.

Predsjednik opštine Dario Vraneš kazao je da bi realno bilo cijenu parkinga povećati.

Obrazlažući razloge zbog kojih odbornici PES-a neće podržati novi cjenovnik odbornik te partije Radoman Andesilić je kazao da se problemi u preduzeću pokušavaju da rješavaju preko leđa građana.

"Najveći problem je prezaposlenost i taj problem se mora riješiti. Rješenje se mora tražiti na rashodnoj strani preduzeća nikako na prihodnoj. Imamo menadžment koji je dobro plaćen pa neka nađe rješenje", rekao je Andesilić.

Odbornik Demokrata Milojica Tešović rekao je da nije popularno povećavati cijenu, a ne preduzimati mjere smanjenja viška zaposlenih.

"Mjere ne smiju da bude samo na povećanju cijene već i na smanjenju troškova. Ako dokažete analizom da je ta cijena opravdana, skupština će je prihvatiti. Ako se ne preduzmu druge mjere neće se samo cijenom ništa riješiti. Politika zapošljavanja je ta koja nam stvara probleme u javnim preduzećima", rekao je Tešović.

Odbornik Nove srpske demokratije Slobodan Radović kazao je da ni jedan čovjek nije višak u opštinskim preduzećima jer je svaki čovjek resurs.

"Kada imamo situaciju da fali 60 hiljada eura onda moramo da iznalazimo neko rješenje, mi moramo da se solidarišemo sa tih 200 i kusur radnika koji tamo rade. Da pokažemo oblik društvene solidarnosti", rekao je Radović.

I odbornik DPS-a Haris Alavać smatra da se pokušava problem u radu lokalnih preduzeća prebaciti na teret građana.

Bonus video: