Vujanović vjeruje Boškoviću na riječ

Vujanović je u odgovoru Čobeljiću ocijenio da, imajući u vidu obim odgovora i izjašnjenje ministra odbrane Predraga Boškovića, nema potrebe za bilo kakvim komentarom
52 pregleda 4 komentar(a)
Filip Vujanović, oficiri, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, oficiri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2017. 17:23h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odbio je zahtjev Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) da sazove Savjet za odbranu i bezbjednost zbog neproduženih ugovora sa 30 vojnika.

On je u odgovoru predsjedniku SOVCG Nenadu Čobeljiću dostavio izjašnjenje Ministarstva odbrane (MO) iz kojeg tvrde da prestanak službe vojnicima neće imati uticaja na sistem komande, Vojsku Crne Gore (VCG) i državu.

Vujanović je u odgovoru Čobeljiću ocijenio da, imajući u vidu obim odgovora i izjašnjenje ministra odbrane Predraga Boškovića, nema potrebe za bilo kakvim komentarom.

Bošković je u odgovoru Vujanoviću pojasnio da je riječ o 22 vojnika po ugovoru kojima jednogodišnji ugovor o službi u VCG ističe tokom septembra i za koje je u skladu sa zakonom pokrenut postupak za prestanak službe zbog isteka ugovorenog roka.

„Pokretanju postupka za prestanak službe u Vojsci ovim licima prethodila je detaljna analiza potreba, na osnovu čega je Ministarstvo odbrane zaključilo da potrebe službe, odnosno Vojske, ne zahtijevaju da se tim licima zaključi novi ugovor o službi u Vojsci na period od tri godine, u smislu člana 35 stav 2 Zakona o VCG“, naveo je Bošković.

Čobeljić je juče u saopštenju naveo da je Bošković „svjesno i smišljeno zaobišao suštinske odgovore i činjenice, što nije smio da uradi, bar ne prema predsjedniku Crne Gore i predsjedniku Savjeta za odbranu i bezbjednost“.

On tvrdi da ministar nije dostavio nijedan akt ili dokaz uz odgovore koje je dao.„Očigledno je da Bošković u svojoj „informaciji“ nije naveo nijedan jasan razlog odluke da se vojnicima prekine profesionalna vojna služba, već naprotiv pokazao da objektivni razlozi za to ne postoje“, naveo je Čobeljić.

Zbog toga on i dalje insistira da Vujanović hitno sazove sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost, na kojoj bi se razmotrile „štete nanesene navedenim postupanjem ministra Boškovića i preduzele adekvatne i hitne mjere radi sanacije istih“.

Bonus video: