Kolašin: Delegacija UBNOR-a i antifašista obišla spomenik herojima na Crkvinama

Obilježeno 82 godine od smrti Buda Tomovića i Baja Sekulića

1911 pregleda 1 komentar(a)
Foto: UBNOR
Foto: UBNOR

Delegacija UBNOR-a i antifašista, polaganjem cvijeća na spomenik na Crkvinama kod Kolašina, obilježila je 82 godine od smrti Buda Tomovića i Baja Sekulića, ali i pripadnika partizanskih jedinica koji su se na tom području našli u neprijateljskom obruču.

“Budo Tomović, mladi revolicionar i pravnik, jedan od organizatora narodno-oslobodilačkog ustanka, poginuo je u 28-oj godini. Bajo Sekulić, takođe, jedan od organizatora „trinaestojulske istorije“ u Crnoj Gori i politički komesar Crnogorsko-sandžačkog partizanskog odreda...” podsjećaju iz kolašinskog UBNOR-a.

Predsjednik te organizacije Darko Bulatović kazao je da su Tomović i Sekulić “imena crnogorskog slobodarstva, kao i svi oni koji su na Crkvinama i širem području, prije 82 godine dali živote boreći se protiv okupatora”. Bulatović je poručio da je “naša obaveza je da ne dozvolimo da zaborav dotakne njihova imena”.

“Da zaborav i neuvažavanje ne dotakne ideale i ciljeve za koje su se borili. Što šešće i danas treba da pominjemo Budovo i Bajovo ime, jer se tako obnavlja naša snaga da sačuvamo sve tekovine antifašizma, ali da i da sačuvamo učinke državnog i istorijskog dostojanstva koje su Crnoj Gori i Crnogorcima, potvrdile pobjede u NOR-u”, rekao je predsjednik kolašinskog UBNOR-a i natifašista.

Prema Bulatovićevim riječimama, Crna Gora je “bila i biće adresa slobode i državnog dostojanstva, dajući time svoj doprinos pravednosti civilizacije i njenim pravilima”.

Bonus video: