Ko izgubi spor protiv države, platiće

Građani, službenici i svi koji izgube spor protiv države moraće da plate visoke sudske troškove, a taj novac ići će u budžet
78 pregleda 12 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.08.2017. 16:46h

Građani koji ubuduće izgube spor protiv države moraće da plate visoke sudske troškove, a taj novac ići će u državni budžet.

To je novina Zakona o parničnom postupku, čije je izmjene Skupština usvojila prošle sedmice na predog Vlade. On će početi da važi narednih dana pošto bude objavljen u “Službenom listu”.

To je drugi pokušaj izvršne vlasti da na ovaj način obezbijedi dodatne prihode u državnu kasu, jer je prije tri godine opozicija u Skupštini spriječila da se usvoji predlog, pa ga je Vlada povukla.

Sada je propis usvojen bez ikakve rasprave, glasovima vladajuće koalicije.

Izmjenama Zakona o parničnom postupku koji su poslanici usvojili 26. jula propisano je da zaštitnik imovinsko pravnog interesa države, ima pravo na sudske troškove po advokatskoj tarifi. A to znači da će zaposleni u nekom ministarstvu, organu države uprave i slično, koji tuži državu i izgubi spor, morati da plati troškove dolaska zaštitnika na sud, njegove podneske, žalbe i slično....

Do sada su u slučaju negativnog ishoda spora protiv države obje strane plaćale svoje troškove.

Vlada, koja je predlagač Zakona, objasnila je predlog potrebom da se rastereti Osnovni sud u Podgorici, koji je bio zatrpan velikim brojem tužbi protiv države. Zakonom je bilo propisano da se tužbe podnose sudu gdje je sjedište državnog organa, a to je uglavnom Podgorica.

Izmjenama propisa, za tužbe će biti nadležni sudovi u mjestima gdje žive oni koji ih podnose, odnosno svi osnovni sudovi.

Kao dobru stranu zakona, Vlada je u obrazloženju navela i “ravnopravnost stranaka u sporu”, odnosno da obje strane snose odgovornost za postupanje pred sudom.

Za razliku od ranijeg pokušaja da se zakon usvoji, kada je za njega tražila saglasnost Advokatske komore, Vlada je ovaj put ignorisala Komoru. Takođe i članovi Odbora za politički sistem, kojima je Komora dostavila amandman.

Ona je amandmanom tražila brisanje sporne odredbe koja omogućava državi da ubira prihode od sudskih troškova po advokatskoj tarifi.

Strukovno udruženje advokata, na čijem je čelu Zdravko Begović, smatra da će građani biti onemogućeni da “traže sudsku zaštitu u mjeri kao do sada”.

U dopisu skupštinskom odboru, Begović je naveo da se sve vrijeme prejudicira da je država opterećena velikim brojem sporova koji se vode protiv nje, ali da je “morala da nađe konkretno rješenje kojim ne bi ugrozila pravo svakog građanina da pred sudom traži zaštitu”.

On je ukazao da je Vlada napravila presedan jer je podnijela predlog za izmjenu jednog od najvažnijih zakona, a da ih pri tom nije obavijestila, niti tražila mišljenje.

Begović je tražio da se zakon povuče iz procedure i sasluša stav Komore, ali su poslanici to ignorisali i usvojili vladin predlog bez riječi rasprave ili pominjanja dopisa Komore.

Najveći broj tužbi protiv države podnosili su vojnici, policajci i zaposleni u ZIKS-u.

Ne daju tarife državi, ni da ih “imitiraju”

Komora tvrdi da neće da dozvoli primjenu Advokatske tarife ni jednom pravnom subjektu koji nije registrovan kao advokat. Napominju da su oni ustanovili tarifu i da se ona ne može koristiti kao mjerilo i određivanje naknade za druge djelatnosti.

“Djelatnost koju obavljaju službenici države nije advokatska profesija, niti su službena lica advokati. Advokatska tarifa ne može biti iskorištena za ciljeve koji su suprotni advokatskoj profesiji i Kodeksu advokata”, navodi se u zaključku. Ističu da država ne može da obavlja, niti “imitira” advokatsku djelatnost.

Udruženje smatra i da advokatska djelatnost od 1909. godine do danas nikad nije bila ugrožena, povrijeđena i obesmišljena, niti na bilo koji način dovedena u sličan položaj.

Komora: Krše se ljudska prava i vrijeđa advokatura

Izmjene Zakona će onemogućiti da traže sudsku zaštitu građani koji nijesu u mogućnosti da angažuju advokata. “Stav AKCG je jasan. Vladin Predlog je neosnovan, protivan zakonskim normama, istim se krše ljudska prava i slobode, a naročito vrijeđa advokatura...”, zaključak je Upravnog odbora Komore, koji je dostavljen poslanicima.

Oni su naveli i da su izmjene diskriminirajuće u odnosu na druga lica u postupku, koja ne bi imala pravo na troškove.

“Da pomenuti Vladin predlog ima bar malo logičnosti, postavilo bi se pitanje zašto se ne bi svim licima, koja imaju stranačku sposobnost, priznalo i pravo na naknadu troškova postupka i to po advokatskoj tarifi”, stoji u dokumentu.

Bonus video: