MERT: Nerealno je očekivati da za par mjeseci riješimo sve nagomilane probleme koje smo naslijedili

"Jedinice lokalnih samouprava nadležne su za upravljanje komunalinim otpadom na teritoriji opština, kao i u slučaju opštine Rožaje", ističe se u saopštenju MERT

6647 pregleda 2 komentar(a)
MERT, Foto: MERT
MERT, Foto: MERT

Nerealno je očekivati da za par mjeseci riješimo sve nagomilane probleme koje smo naslijedili preuzimajući resor turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

To se navodi u odgovoru Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERT) okupljenim građanima u opštini Rožaje koji traže izmještanje lokacije Mostina.

Nevladina organizacija "Euromost" saopštila je ranije danas da je grupa građana Rožaja danas blokirala put Rožaje-Špiljani, tražeći da se izmjesti deponija Mostina.

"Razumjevajući današnje okupljane građana Rožaje koji traže da se izmjesti deponija Mostina, u cilju adekvatnog upoznavanja javnosti i rješavanja problema koji datira već 11 godina, moramo napomenuti da su jedinice lokalnih samouprava nadležne za upravljanje komunalinim otpadom na teritoriji opština, kao i u slučaju opštine Rožaje", ističe se u saopštenju MERT na čijem je čelu Vladimir Martinović (Demokratska Crna Gora).

Oni su dodali da polazeći od činjenice da je Zakonom o upravljanju otpadom, lokalna samouprava (LS) nadležna za upravljanje komunalnim otpadom, Opština Rožaje je 2013. godine donijela Odluku o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada i uslovima zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kojom je lokacija Mostina određena za privremeno skladištenje komunalnog otpada.

"Ne želeći da vjerujemo u nedobronamjernost navoda da nijesmo dovoljno posvećeni razvoju sjevera, ali uz uvažavanje da svako ima pravo da kritikuje, moramo istaći da je nerealno očekivati da za par mjeseci riješimo sve nagomilane probleme koje smo naslijedili preuzimajući resor turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. U prilog našoj posvećenosti i naporima u rješavanju problema, kako sjevera tako i ostalih djelova Crne Gore, Ministratsvo turizma, ekologija, održivog razvoja i razvoja sjevera u posljednje vrijeme intezivno radi na pripremi Studije izbora adekvatne lokacije regionalnog centra za upravljenje otpadom za sjeverni region, koji je po osnovu Državnog plana upravljanja otpadom predviđen u Opštini Bijelo Polje. Istim Planom je u Opštini Rožaje predviđena izgradnja transfer stanice sa sortirnicom otpada. Kao potvrda navedenom, stoji činjenica da Predlog novog zakona o upravljanju otpadom čeka skupštinsko izglasavanje", ističe se u saopštenju.

Iz MERT su naveli da su spremni na dijalog sa svim lokalnim samoupravama, sjevernim, centralnim i južnim, a sve u cilju konačnog rješavanja dugogodišnjih problema.

"Takođe, obavještavmo javnost da će Agencija za zaštitu životne sredine već u ponedjeljak, shodno Zakonu o odgovornosti za štetu životnoj sredini, izaći na teren, utvrditi tačno stanje i na osnovu toga sačiniti zapisnik i pokrenuti postupak utvrđivanja štete ili neposredne opasnosti po životnu sredinu. Ovim putem pozivamo i lokalnu samoupravu na dijalog i pristupanju rješavanju ovog problema u cilju izbora adekvatne lokacije", zaključuje se u saopštenju MERT.

Bonus video: