Kolašin: Za podršku poljoprivredi 100.000 eura

Više od četvrtine namijenjeno je za nabavku motokultivatora i motokosačica

2002 pregleda 0 komentar(a)
Iz jednog od kolašinskih sela, Foto: Privatna arhiva
Iz jednog od kolašinskih sela, Foto: Privatna arhiva

Opština Kolašin će ove godine izdvojiti 100.000 eura za program podsticajnih mjera u poljoprivredi, a više od četvrtine tog iznosa namijenjeno je za podršku pri nabavci motokultivatora i motokosačica, kao i priključaka za poljoprivredne mašine.

Tom mjerom, kako objašnjavaju u lokalnoj upravi, namjeravaju da ublaže problem neznatnog korišćenja poljoprivredne mehanizacije na, mahom, usitnjenim posjedima, karakterističnih za kolašinsku opštinu.

“Osim toga, neiskorišćeni zemljišnji resursi omogućili bi proširenje ratarske i voćarske proizvodnje koja vodi povećanju konkuretnosti domaćeg proizvoda. Podrška za nabavku mehanizacije i priključaka omogućiće unapređenje poljoprivrednih aktivnosti”, piše programu.

Podrška za adaptaciju objekata za proizvodnju na gazdinstvima ove godine iznosiće ukupno 19.000, a podrška mladim bračnim parovima, koji se bave poljoprivredom, 12.000 eura. Iz lokalne uprave zaključuju da ruralna područja napušta uglavnom mlađa populacija. Cilj lokalnih vlasti je “povećanje procenta učeśća mladih poljoprivrednika u ukupnoj starosnoj strukturi, ali i povećanje površina obradivog poljoprivrednog zemljišta”.

Kako je predviđeno programom, iznosima za podsticanje razvoja voćarstva, povrtarstva, seoskog turizma, nabavku aparata za mužu, te nabavku priplodnih grla, rezervaoara za vodu…, predviđeni su iznosi od 1.500 do 5.500 eura.

“Problem sa nestabilnim kvalitetom je prepoznat kao jedan od glavnih problema u plasmanu mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu. Kvalitet mlijeka će se unapređivati kroz aktivnosti koje će voditi smanjenju broja mikroorganizama i somatskih ćelija. Nabavkom aparata za mužu poljoprivredna gazdinstva će u velikoj mjeri unaprijediti kvalitet mlijeka”, obrazloženje je za jednu od podsticanih mjera.

U programu se konstatuje i da je seoski turizam na području opštine Kolašin nedovoljno iskorišćen resurs. Vodosnabdijevanje je izdvojeno kao još jedan krupan problem kolašinskih poljoprivrednika, naročito tokom ljetnjih mjeseci.

“Smanjenje štete od posjledica suše efikasno se može postići navodnjavanjem, ali ono zahtijeva značajna ulaganja i dostupnost vodoizvorišta i kaptaža. Poljoprivredna gazdinstva nijesu u mogućnosti da sama finansiraju troškove obezbjeđivanja redovnog vodosnabdijevanja”, zaključuju iz Opštine.

Javni pozivi za svaku od mjera planiranih programom biće nakandno raspisivani, najavljuju iz lokalne uprave.

Bonus video: