Izmjene Zakona o rodnoj ravnopravnosti "čekaju" usvajanje Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije

U cilju unaprjeđenja sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, DRI je dala 35 preporuka za šest subjekta revizije

2766 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija izvršila je kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji "Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori".

U cilju unaprjeđenja sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, DRI je dala 35 preporuka za šest subjekta revizije.

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu Branislav Radulović i Milan Dabović zaključio je, na osnovu dostavljenih izvještaja o realizaciji preporuka i ocjene revizorskog tima, da od 35 preporuka koje su date subjektima revizije jedanaest preporuka je realizovano, četiri preporuke su u fazi realizacije, dvanaest preporuka je djelimično realizovano i osam preporuka nije realizovano.

"Ministarstvo ljudskih i manjinskih nije preduzimalo aktivnosti u cilju izmjena Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kako bi se kroz isti definisale mjere politike za ostvarivanje i unapređivanje rodne ravnopravnosti, uvela obaveza vršenja rodne analize, definisali planski akti u oblasti rodne ravnopravnosti i izvještavanje o realizaciji istih, jasno definisao institucionalni okvir za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, kao i obaveze državnih organa, poslodavaca i drugih socijalnih partnera da integrišu rodnu perspektivu u oblasti u kojoj djeluju. Iz Ministarstva su naveli da će se na izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti raditi nakon usvajanja Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije", piše u saopštenju DRI.

Nadležni Kolegijum je zaključio da subjekti revizije treba da DRI dostave novi Izvještaj o realizaciji preporuka, do 23. septembra 2024. godine.

Izvještaj o realizaciji preporuka DRI će se dostaviti subjektima revizije i skupštinskom Odboru za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.

Bonus video: