Pjesma stiže na dva fakulteta

Nikšićki Filozofski i Filološki fakulteti dobijaju hor, činiće ga zaposleni i studenti

6509 pregleda 136 reakcija 5 komentar(a)
Na probama ćemo provjeriti glasove: dirigentica Vučetić Obradović, Foto: Svetlana Mandić
Na probama ćemo provjeriti glasove: dirigentica Vučetić Obradović, Foto: Svetlana Mandić

Sredinom mjeseca na Filozofskom fakultetu u Nikšiću počinju probe jedinstvenog hora koga će činiti zaposleni i studenti.

Ideju o osnivanju hora pokrenule su prodekanice Biljana Maslovarić i Dijana Vučković.

“Njih dvije su ideju pokrenule još prije nekoliko godina, ali izgleda da je za sve dobre stvari potrebno da prođe određeno vrijeme, da dođu do sazrijevanja i stavljanja u funkciju. Inicijativa je njihova, ja je objeručke prihvatila i svima nam je važno da ta priča bude dovedena do kraja”, kazala je za “Vijesti” mr Andrijana Vučetić Obadović, buduća dirigentica hora.

Pomenuta dva fakulteta, Filozofski i Filološki, nalaze se u istoj zgradi, zaposleni dobro sarađuju, pa je red bio i da im hor bude zajednički.

“Važno je napomenuti da je ideja, prije svega Biljane Maslovarić, bila da se kroz ovu vannastavnu aktivnost svi uvežemo - zaposleni na oba fakulteta, uključujući i pomoćno osoblje, nastavni kadar i upravu, kao i naši studenti. Jako smo zadovoljni odzivom, kako kod zaposlenika na fakultetima, tako i kod studenata. Svi šire tu pozitivnu energiju, što nas jako raduje”, istakla je Vučetić Obadović, saradnica u nastavi na Filozofskom fakultetu.

Objašnja da nije rijedak slučaj da na fakultetima osnuju hor, ali da tu uvijek bude ili hor profesora ili hor studenata.

“Međutim, Biljana je insistitala da to bude hor uposlenih i studenata. Što da ne, neka taj novitet krene od nas”, sa osmijehom je kazala Vučetič Obadović.

Iako još nije osnovan, hor već ima nekoliko karakteristika po kojima je drugačiji od ostalih horova.

“Došli smo na ideju, iako to nije svojstveno horovima, da nema audicije, iz prostog razloga da sve zainteresovane rasteretimo, jer audicija često ljudima, posebno amaterima, bude veliki problem i ne mogu da pokažu svoje muzičke sposobnosti. Naravno, mi ćemo na probama provjeriti njihov opseg glasova”, objašnjava buduća dirigentica koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u vođenju amaterskih horova.

Prijava za članstvo u amaterskom horskom ansamblu traje do kraja sedmice, a sredinom mjeseca počinju i prve probe.

“Sa ovim lijepim vremenom stiže i pjesma na ova dva fakulteta. Što se tiče početnog repertoara biće to pjesme Miladina Šobića. Tu je i neizostavna akademska himna jer hor bi trebalo da bude dio svih svečanosti koje budu organizovale ove dvije ustanove”, objašnjava Vučetić Obadović i dodaje da će svi zajedno birati svaku novu pjesmu koju budu izvodili.

“Svi ćemo sazrijevati kroz to naše horsko druženje, a vjerujem da ćemo biti spremni da nastupimo u septembu, prilikom uručivanja indeksa novoj generaciji studenata. Koliko sam informisana, uz izvinjenje svima koji su prije toga radili, na Fllozofskom fakultetu nikada nije postojao hor”, zaključila je dirigentica i dodala da vjeruje da će imati i adekvatne uniforme.

Bonus video: