GA: Izvještaj o radu Sudskog savjeta i stanju u sudstvu indikator da su reforme neophodne

„Analiza opšteg stanja sudstva u zemlji pokazuje da je povećanje za oko 31 odsto broja neriješenih predmeta samo u odnosu na prošlu godinu, što je indikator ozbiljnih problema u našem sudskom sistemu“, rekli su iz Građanske alijanse

1701 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za prošlu godinu jasan je indikator da su reforme u toj grani vlasti neophodne, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da podaci iz izvještaja Sudskog savjeta, koji pokazuju da je pred sudovim neriješeno skoro čak 77 hiljada slučajeva, neminovno izazivaju zabrinutost cjelokupne crnogorske javnosti.

„GA kontinuirano ukazuje na nedopustivo veliki broj neriješenih sudskih slučajeva, koji se iz godine u godinu povećava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da to ozbiljno izaziva sumnje u vladavinu prava.

„Analiza opšteg stanja sudstva u zemlji pokazuje da je povećanje za oko 31 odsto broja neriješenih predmeta samo u odnosu na prošlu godinu, što je indikator ozbiljnih problema u našem sudskom sistemu“, rekli su iz GA.

Prema njihovim riječima, posebno je alarmantno što je porast neriješenih predmeta najizraženiji u višim sudovima, gotovo 33 odsto, dok je najkritičnije stanje zabilježeno kod Apelacionog suda s porastom od čak 64 odsto.

„Takav trend mora biti alarm za naše sudstvo, jer direktno negativno utiče na pristup pravdi za građane i duboko podriva njihovo povjerenje u pravosudne institucije“, smatraju u GA.

Iz te NVO su podsjetili da je istraživanje koje su sproveli prošle godine pokazalo da skoro 80 odsto ispitanih građana nije upoznato s vlastitim pravima u vezi sa pravom na suđenje u razumnom roku, dok 68 odsto njih nije svjesno značaja posredovanja ili medijacije.

„Zato ukazujemo na hitnost potrebe za sveobuhvatnom reformom pravosuđa, kako bi se zaustavili takvi negativni trendovi u povećanju broja neriješenih predmeta, koji je i sada na nezamislivom nivou“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da su posljedice tih zanemarenih reformi sada evidentne i da odgovornost za trenutno stanje leži na predsjednicima sudova, predsjedniku Vrhovnog suda, Sudskom savjetu, ali i Ministarstvu pravde.

Kako su naveli, na neophodnost reformi ukazuje i izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji jasno ističe nedostatak napretka u sektoru pravosuđa kao glavnog izazova u vladavini prava.

„U procesu reformi treba obratiti pažnju ne samo na izmjenu zakonodavnog okvira - Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, kao i set drugih zakonskih rješenja iz ove oblasti, već i neophodne izmjene po pitanju broja sudija i osoblja, čiji je nedovoljan broj sigurno jedan od razloga ovakvog stanja u sudstvu“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da su, pored toga, neophodne i adekvatne obuke kompletnog osoblja, stvaranje adekvatnih uslova za rad, kao i tehnološko unapređenje sudova.

Prema njihovim riječima, to bi sve zajedno definitivno ubrzalo i unaprijedilo procese.

Iz GA su naveli da je uloga Sudskog savjeta u tim procesima izuzetno važna i da očekuju da će novi članovi unijeti svježu energiju kako bi intenzivirali svoje aktivnosti.

„Očekujemo da će navedeni podaci i kontinuirano isticani problemi u sudstvu konačno dovesti do neophodnih promjena u sudstvu i vratiti već duže vrijeme poljuljano povjerenje građana u tu granu vlasti“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: