URA će predložiti zakon koji će "omogućiti brojne olakšice" porodicama i roditeljima djece sa autizmom

"Sistemski moramo rješavati ovakva pitanja i pokazati našim građankama i građanima da država postoji za njih i da radi za njih", rekla je potpredsjednica GP URA

9189 pregleda 15 komentar(a)
Milena Vuković, Foto: URA
Milena Vuković, Foto: URA

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Milena Vuković kazala je da se djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju, pogotovo djeca sa autizmom, kao i njihove porodice, nalaze "u teškom položaju zbog nedovoljne podrške sistema".

"U cilju olakšavanja funkcionisanja porodica i roditelja djece sa autizmom Građanski pokret URA će ubrzo predložiti Zakon o roditeljima/starateljima njegovateljima, kojim ćemo definisati njihov status i omogućiti im brojne olakšice", saopštila je Vuković povodom 2. aprila, Svjetskog dana osoba sa autizmom.

Ona je istakla da se na taj način neće riješiti problem tih porodica u potpunosti, ali da će se time pokazati da država brine o njima i da će sistem biti podređen roditeljima i djeci kojima je podrška potrebna.

"Sistemski moramo rješavati ovakva pitanja i pokazati našim građankama i građanima da država postoji za njih i da radi za njih", poručuje Vuković.

Ona je pozvala sva udruženja koja se bave ovim temama da pomognu u pripremi tog zakona, kako bi zakonsko rješenje bilo sveobuhvatno i na što bolji način pružilo podršku roditeljima koji brinu o djeci sa poteškoćama u razvoju.

Bonus video: