UIKS: Sagledajte okolnosti smrti, pa donosite zaključke

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija reagovali na istraživanje CIN-CG

10542 pregleda 3 komentar(a)
Zatvorenicima se pregledi obezbjeđuju prije nego slobodnim građanima: Zatvor u Spužu (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Zatvorenicima se pregledi obezbjeđuju prije nego slobodnim građanima: Zatvor u Spužu (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) reagovali su na tekst “Možda su se neke smrti mogle izbjeći”, objavljen 31. marta u Vijestima.

Njihovo reagovanje Vijesti objavljuju integralno:

“Povodom novinskog naslova teksta na Vašem portalu DN Vijesti ‘CIN-CG: Možda su se neke smrti mogle izbjeći - Neadekvatna zdravstvena zaštita u crnogorskim zatvorima’, a kako javnost ne bi bila dovedena u zabludu na osnovu naslova teksta, te u cilju pravilnog i preciznog informisanja javnosti, ukazujemo na sljedeće:

Smatramo da je naslov teksta tendenciozan i da upućuje na određene zaključke koji nijesu potkrijepljeni navodima i činjenicama datim u samom tekstu. Zdravstvena zaštita licima lišenim slobode u UIKS pruža se u okviru Sektora za zdravstvenu zaštitu, koji ispunjava uslove u pogledu kadra, prostora i opreme za pružanje zdravstvene zaštite na primarnom i sekundarnom nivou.

Kako zdravstvena zaštita, kao temeljno ljudsko pravo, podrazumijeva sve oblike pružanja medicinske pomoći sa svrhom postizanja zdravlja čovjeka, UIKS kontinuirano preduzima aktivnosti na jačanju sistema zdravstvene zaštite lica lišenih slobode, kako kroz materijano-tehničke uslove, tako i kroz povećanje broja ljekara i medicinskih tehničara.

Ukazujemo da trenutno u UIKS ordinira optimalan broj medicinskog osoblja, koji do sad nije zabilježen, odnosno da poslove zdravstvene zaštite lica lišenih slobode obavlja 46 izvršilaca, ljekara i ostalog medicinskog osoblja. Osim jačanja kadrovskih kapaciteta, kontinuirano se vrši nabavka medicinske opreme, osnove i napredne.

Napominjemo da se u okviru UIKS i drugih javnih zdravstvenih ustanova ovim licima pružaju razne usluge i dijagnostičke procedure koje su dostupne svim građanima na slobodi, pa čak i u znatno kraćem roku.

Kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva i starosna dob preminulih lica ne može se donositi uopšteni zaključak da se smrtni ishod u određenim slučajevima mogao izbjeći bez sagledavanja svih činjenica i okolnosti, koje su dovele do smrtnog ishoda.

U vezi sa navedenim ukazujemo da je UIKS o svim smrtnim slučajevima, pa i o slučajevima koje navodite u tekstu obavijestila nadležne organe i dostavila im cjelokupnu dokumentaciju na dalju nadležnost i postupanje.

Tokom dosadašnjeg perioda nadležno tužilaštvo nije ocijenilo da ima osnova da je zbog propusta u sistemu došlo do smrtnih ishoda, odnosno nije utvrdilo da ima osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je kao i do sada spremna da sagleda i prihvati sve dobronamjerne kritike i sugestije koje mogu doprinijeti poboljšanju i jačanju zatvorskog sistema u cjelini.

Smatramo neophodnim istaći da je potrebno iznositi isključivo utvrđenje činjenice i okolnosti naročito kada je u pitanju zatvorski sistem, na koji način bi se izbjeglo uznemiravanje javnosti, naročito porodica lica lišenih slobode zbog objavljivanja neutemeljenih i neutvrđenih navoda”.

Bonus video: