Kolašin: Na krovu Doma mladih i Gorštaka žbunje i korov, namještaj pokraden

Iz Opštine Kolašin ponovo najavljuju rješnje problema ruiniranog objekta Dom mladih i Gorštaka u Sportskoj zoni, razmatra se i opcija uzimanja pod zakup

5590 pregleda 15 komentar(a)
Dom mladih i Gorštaka, Foto: Dragana Šćepanović
Dom mladih i Gorštaka, Foto: Dragana Šćepanović

Slično kao i 2011, 2013. i 2021. godine, iz Opštine Kolašin ponovo najavljuju da će ruinirani objekat Dom mladih i Gorštaka u Sportskoj zoni renovirati i učiniti ga dostupnim sportistima i turistima.

Ta zgrada, koja je napravljena prije nešto više od dvije i po decenije, kako bi bila “ponos sportske infrastrukture Kolašina”, već godinama je prepuštena vandalima i vremenskim neprilikama.

Sa dotrajalog krova raste žbunje i korov, fasada je uništena vlagom i grafitima, staklene površine polomljene, enterijer uništen, pokraden namještaj...

Objekat, koji je 1998. godine izgradila država neposredno pored sportske dvorane Plejmejker, prema listu nepokretnosti, vodi se kao poslovni, to jest kao “zgrada u trgovini, ugostiteljstvu, turizmu”. Piše i da nikad nije izdata građevinska, pa nema ni upotrebnu dozvolu. Prema tim podacima, nalazi se na parceli koja je svojina države, dok Opština ima pravo raspolaganja.

Dom mladih i Gorštaka radio je samo nekoliko godina, kada je njime upravljao lokalni sportski klub, a nakon toga i država i Opština zaboravili su na njega. Pominjali su ga periodično nosioci vlasti u, do sada, neostvarenim obećanjima. Nova najava adaptacije i privođenja namjeni te zgrade stigla je i u odgovorima na pitanja “Vijesti” iz aktuelne lokalne vlasti.

Kako kaže potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović, iz Uprave za katastar u državnu imovinu pokazali su spremnost da objekat daju pod zakup.

“Opštini je interesantan predlog da po nekim prihvatljivim cijenama zakupimo od države Dom mladih i Gorštaka. Podsjećam da se očekuje izgradnja infrastrukture u Sportskoj zoni, pa bi jedan takav objekat pomogao funkcionalnosti tog prostora. Time bi se stvorili i uslovi da Kolašin konačno počne da ostvaruje davno postavljenu viziju centra za pripreme sportista”, objašnjava Ivanović.

U okviru 300.000 eura, koji su kapitalnim budžetom 2011. godine bili planirani za realizacije projekta Sportskog kompleksa u Kolašinu, trebalo je da se adaptiraju dvorane i Doma mladih i Gorštaka, uz izgradnju još jednog objekta sa smještajnim kapacitetom. Ti objekti, predlagano je tada, trebalo je, po završetku radova, da budu ustupljeni Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK). Osim adaptacije sportske dvorane ništa nije rađeno, a Sportski kompleks u Kolašinu još je samo u planovima.

Ubrzan put ka cilju Kolašina kao idealnog mjesta za pripreme sportista i renoviranje Doma mladih i Gorštaka, najavio je dvije godine kasnije tadašnji predsjednik Opštine Darko Brajušković.

Uz početak rekonstrukcije sportske dvorane on je obećao da će Dom mladih i Gorštaka, dobiti “50 kreveta u renoviranim sobama koje će biti prilagođene potrebama sportista”. Rekonstrukciju tog objekta podržala je i Vlada, krajem avgusta 2021. godine, nazivajući taj posao gorućom obavezom.

“Vlada će sprovesti sve potrebne aktivnosti kako bi se sportska dvorana u Kolašinu i Dom mladih, koji se nalaze na lokaciji Lug, u neposrednoj blizini buduće sportske zone u Kolašinu, stavili u punu funkciju. Dom mladih je gorući problem koji osim rekonstrukcije i investicionih ulaganja zahtijeva neophodna rješavanja pravnog statusa ovog objekta”, saopšteno je nakon posjete tadašnjih ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i tadašnjeg poslanika Vladimira Martinovića Kolašinu.

Tada je i najavljeno da će kapitalnim budžetom za 2022. godinu biti predviđena sanacija i rješavanje kako pravnog, tako i infrastrukturnog stanja zgrade.

Bonus video: