Grbljani traže da karting hitno ode sa Jaza

Organizacije koje okupljaju vlasnike zemlje tvrde da je staza nelegalno postavljena

3346 pregleda 8 komentar(a)
Karting staza na Jazu, Foto: Vuk Lajović
Karting staza na Jazu, Foto: Vuk Lajović

Nevladine organizacije “Jaz Mrčevo polje” i “Jaz plaža”, koje okupljaju oko 600 vlasnika zemlje u zaleđu Jaza, uputile su urgentan dopis budvanskoj Komunalnoj policiji i inspekciji, zahtijevajući da se pod hitno obavi inspekcijski nadzor i ukloni, kako tvrde, nelegalna karting staza sa ugostiteljskim objektom u zaleđu plaže.

Kako se navodi u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, privremeni objekat “Karting centar F1 Budva”, postavljen je suprotno zakonskim odredbama, usvojenim pravilnikom i odlukama Opštine Budva.

“Pozivamo Komunalnu inspekciju i policiju da izađe na lice mjesta, izvrši inspekcijski nadzor i donese rješenje kojim će naložiti “Karting centru F1 Budva” da ukloni karting stazu sa privremenim ugostiteljskim objektom, kao i svu prateću opremu “, navodi se u dopisu.

Iz te dvije NVO podsjećaju da je Program privremenih lokacija istekao krajem prošle godine, te da je van snage. Naglašavaju i da tim programom na zemljištu u zaleđu plaže Jaz nije bila predviđena karting staza kao privremena lokacija.

“Po zahtjevu upućenom Upravi za inspekcijske poslove niko nije postupao, već je inicijativa samo prosljeđivana drugim inspekcijama, a po prijavama niko nije postupao. Posebno je interesantno što Uprava prihoda i carina nije kontrolisala Karting po prijavi, dok na putu do plaže Jaz, isti su morali proći pored spornog objekta. Zakupce plaža ta inspekcija je redovno kontrolisala, kako njihov rad tako i izdavanje računa. Karting nelegalno obavlja djelatnost, ali se na to zatvaraju oči”, navode iz te dvije NVO.

Kako ističu, neophodna je hitna reakcija Komunalne inspekcije i nadležnog inspektora, jer je inspektor naredio subjektu nadzora - “Karting F1 centar” prije više od 10 dana da se izjasni u roku od pet dana na navode iz zapisnika.

“Prije vršenja inspekcijskog nadzora i sastavljanja zapisnika održan je sastanak u prostorijama Komunalne inspekcije i policije sa načelnikom Komunalne inspekcije i policije, kao i postupajućim inspektorom i drugima predstavnicima inspekcijske službe, te predstavnicima NVO “Jaz Mrčevo polje” i NVO “Jaz plaža”. Iako je usmena rasprava bila zakazana za kraj marta, sada po usmenom obavještenju inspektora, predstavnik Kartinga ja zatražio da se održi zajednički satanak sa obje strane 23. aprila Ovo sve ukazuje da se opet ulazi u novu turističku sezonu sa starim problemima i da sve vodi odugovlačenju, a ne rješavanju problema”, ističu iz dvije NVO.

Komunalna policija, kako je obavijestila nevladine organizacije, izvršila je inspekcijski nadzor, i komunalni inspektor je pokrenuo upravni postupak.

Oni su još minulog ljeta poručili su da su nezadovoljni postupanjem, odnosno nepostupanjem nadležnih državnih i opštinskih inspekcija po zahtjevima za vršenje inspekcijskog nadzora na zemljištu na Jazu.

Plan privremenih objekata za period 2024-2028. je u izradi, iako ga je Opština Budva trebalo da donese još krajem prošle godine, kada je istekao raniji petogodišnji plan.

“Nevladine organizacije neće dati saglasnost za upis kartinga kao privremene lokacije na Jazu u Program privremenih lokacija koji je u izradi. Zato i pozivamo Komunalnu policiju i inspekciju da naloži uklanjanje karting staze i privremenog ugostiteljskog objekta, i svu prateću opremu”, ističu iz NVO.

Bonus video: