NVO Klasterska incijativa sprovodi projekat "Upravljanje zaštićenim područijima na teritoriji opštine Kolašin"

U okviru projekta potpisan je sa predsjednikom Opštine Petkom Bakićem i sekretarom za zaštitu životne sredine Milem Glavićaninom ugovor o donaciji opreme za buduće zaštitare

5370 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Klasterska incijativa
Foto: NVO Klasterska incijativa

"Upravljanje zaštićenim područijima na teritoriji opštine Kolašin", naziv je projekta, koji sprovodi NVO Klasterska incijativa, a čiji je cilj izrada finansijske analize načina upravljanja zaštićenih područija Komovi, Mrtvica, Sinjavina, Kapetanovo jezero i Park Šuma Dulovine. Projekat je finansijski podržan od Fonda za zaštitu životne sredine – Eko fonda i Opštine Kolašin.

Kako je najavljeno iz te NVO, biće izrađen dokument koji će dati detaljan finansijski prikaz održivosti upravljanja zaštićenim područijima i predložiti modalitete upravljanja u skladu sa specifičnostima i brojem zaštićenih područija.

U okviru projekta potpisan je sa predsjednikom Opštine Petkom Bakićem i sekretarom za zaštitu životne sredine Milem Glavićaninom ugovor o donaciji opreme za buduće zaštitare.

"Donacija u vrijednosti od skoro 6.000 eura obuhvata deset kompleta opreme za zaštitare koju čine jakne, kišne kabanice, cipele, majice, čarape, dvogledi i druga oprema neophodna za obavljanje poslova zaštitara u zaštićenim područijima.Kako je već izvjesno da će na teritoriji opštine Kolašin postojati veći broj zaštićenih područija koji pokrivaju površinu od oko 32.000 hektara te da će za njihovo obezbjeđivanje biti neophodno angažovanje minimum 10 osoba smatramo da će ova donacija doprinijeti poboljšanju uslova u kojima će budući zaštitari raditi“, saopštili su iz NVO Klasterska incijativa.

Po jedan komplet opreme kolašinakama Ani Danilović i Aleksandri Bulatović koje su odnedavno stekle Sertifikat o stečenoj nacionanoj stručnoj kvalifikaciji čuvar/ka lovišta-rezervata. Danilović i Bulatović su prve žene, koje su u Lovačkom savezu stekle takav sertifikat.

Bonus video: