Vujović: Istina da bude ključna vodilja budućim novinarima

Vujović je izrazila očekivanje bogatstva i većeg medijskog pluralizma kad mladi sa medijskih studija i novinarstva završe fakultet, a Rudović je poručio da je važno da mladi novinari budu svjesni svojih mogućnosti, ali i odgovornosti

2306 pregleda 0 komentar(a)
Vujović i Rudović sa profesoricom Ružić i studentima, Foto: PR centar
Vujović i Rudović sa profesoricom Ružić i studentima, Foto: PR centar

Studenti Medijskih studija i novinarstva, koji će se posvetiti ovoj važnoj profesiji i postati ključni akteri društveno-političkih događaja, treba da zadrže svoj glas i neprestano doprinose društvu time što će tokom svog rada saopštavati istinu.

To je poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je danas posjetila studente smjera Medijske studije i novinarstvo na Fakultetu političkih nauka povodom 4. aprila Dana studenata, prenosi PR Centar.

Ministarka je istakla da su danas željeli biti prisutni uz studente tokom njihovog dana kako bi im ukazali na izuzetan značaj koji im pridaju u svim politikama tog resora.

„Raduje nas veliko interesovanje koje vlada za Fakultet političkih nauka i za smjer Medijske studije i novinarstvo. Tako da očekujemo jedno bogatstvo i još veći medijski pluralizam kad mladi završe ovaj fakultet“, navela je Vujović.

Govoreći o saradnji sa akademskom zajednicom, Vujović je ukazala da su u okviru Medijske strategije predvidjeli brojne aktivnosti gdje će im ona biti partner.

„Jedna od najvažnijih aktivnosti na kojoj ćemo zajedno raditi je formiranje Mreže za borbu protiv govora mržnje, onlajn uznemiravanja i dezinformacija, gdje očekujemo da Univerzitet bude jedan od ključnih partnera ovome tijelu, koje će sa glavnim urednicima i donosiocima odluka da promišlja medijsku atmosferu u Crnoj Gori i da targetira medije koji proizvode dezinformacije i govor mržnje“, navela je Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: PR centar

Istakla je da od Mreže očekuju da svi stejkholderi daju maskimalan doprinos kako bi Crna Gora živjela u zdravom medijskom okruženju.

„Mnoge mjere i aktivnosti koje se odnose na unapređenje novinarske profesije nalaze se u samim zakonima. Ako utvrdimo u zakonu da će svih 15 lokalnih javnim emitera morati da imaju stabilno, održivo i pouzdano finansiranje svake godine iz budžeta lokalnih samouprava, onda znamo da će ti novinari redovno primati svoje zarade, da će te zarade moći da budu bolje i samim tim to će biti bolji njihovi uslovi za rad“, rekla je Vujović.

Govoreći o bezbjednosti novinara, Vujović je rekla da su u medijskim zakonima i kroz Medijsku strategiju predvidjeli formiranje brze i promptne reakcije Ministarstva unutrašnjih poslova, Tužilaštva i sudstva u slučaju napada na novinare.

„Radimo na više polja da bi svi medijski poslenci mogli da daju puni doprinos i da rade svoj posao slobodno i odgovorno“, poručila je Vujović.

Boris Vukićević, medijske studije i novinarstvo, Tamara Vujović, Neđeljko Rudović, Nataša Ružić
foto: PR centar

Kazala je da su tokom današnjeg susreta sa studentima saslušali njihove dileme i izazove koji se odnose na novinarsku profesiju.

„Neka od tih pitanja su da li će imati bezbjedno okruženje, odnosno bezbjednu atmosferu za svoj rad, kakvo će biti društvo prema jednom hrabrom istraživačkom novinaru, da li će uz sve rizike svog posla morati da se boji za svoj život ili imovinu. Studenti su se interesovali i za uslove rada u medijima, zarade, ali i za nelojalnu konkurenciju u smislu onih koji se školuju za profesiju novinara, koji imaju temeljno znanje i obrazovanje u odnosu na poplavu influensera i svega onoga što nam donosi digitalni svijet“, navela je Vujović.

Poručila je studentima da uživaju u današnjem danu, kao i u svim studentskim danima.

medijske studije i novinarstvo
foto: PR Centar

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, Neđeljko Rudović, kazao je da je studentima danas poručio da je Crnoj Gori potrebno profesionalno i odgovorno novinarstvo, a da se na Fakultetu političkih nauka i na smjeru Medijske studije i novinarstvo, nalaze ljudi koji će biti u skorijoj budućnosti nosioci važne uloge.

„Sa studentima smo razgovarali o značaju novinarstva, odnosno o dužnostima kojih svaki novinar treba da bude svjestan. Važno je da mladi novinari budu svjesni svojih mogućnosti, ali i odgovornosti“, naveo je Rudović.

Rudović
Rudovićfoto: PR Centar

Kazao je da su studidentima predočili kako izgledaju nova rješenja u tri medijska zakona koje Ministarstvo kulture i medija priprema za skoro izjašnjenje na Vladi i slanje Parlamentu na razmatranje i usvajanje.

Predstavnici Ministarstva kulture i medija prethodno su se sastali i sa dekanom Fakulteta političkih nauka, Borisom Vukićevićem.

Bonus video: