Završen konkurs za Savjet ASK: Sedam kandidata za pet mjesta

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Komisija bi trebalo da provjeri da li kandidati ispunjavaju uslove, ali i da organizuje intervjue sa kandidatima čija je dokumentacija uredna

6773 pregleda 10 komentar(a)
Agencija bez Savjeta od 31. jula prošle godine (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Agencija bez Savjeta od 31. jula prošle godine (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Na konkurs za izbor pet članova Savjeta za sprečavanje korupcije do juče je stiglo sedam prijava, a ostavljen je i rok za dostavljanje kandidatura putem pošte.

To je “Vijestima” potvrđeno u Skupštini Crne Gore.

Ko su kandidati još nije poznato, a “Vijestima” je rečeno da će po isteku roka ostavljenog za eventualne kandidature koje su poslate putem pošte, zapečaćene koverte otvoriti Komisija za sprovođenje izbora članova Savjeta.

Predstavnici Skupštine u tom tijelu su Momčilo Leković i Jevto Eraković, predstavnik Sudskog savjeta Miodrag Iličković, predstavnik Tužilačkog savjeta - Miroslav Turković i predstavnik NVO sektora Pavle Ćupić (Građanska alijansa).

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Komisija bi trebalo da provjeri da li kandidati ispunjavaju uslove, ali i da organizuje intervjue sa kandidatima čija je dokumentacija uredna.

“Komisija…sačinjava listu od pet kandidata za izbor članova Savjeta, sa obrazloženjem. Komisija sačinjava listu iz stava 4 ovog člana, većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 60 dana od dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs. Komisija dostavlja listu kandidata iz stava 4 ovog člana nadležnom odboru, radi predlaganja Skupštini”, precizirano je u Zakonu.

Ukoliko nadležni odbor - Odbor za antikorupciju ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja.

Od 31. jula 2023. godine rad Agencije za sprečavanje (ASK) korupcije nema ko da kontroliše - istekao je mandat bivšem Savjetu. Gotovo sedam mjeseci kasnije, procedura za izbor novih članova tek počinje.

Nakon junskih parlamentarnih izbora novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je 27. jula prošle godine, ali je šef parlamenta izabran tek 31. oktobra.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Savjet ASK ima niz nadležnosti - bira i razrješava direktora Agencije, donosi Statut i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, inicira unapređenje rada Agencije, vrši provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini direktora Agencije...

Bonus video: