Podgorički vatrogasci gasili čak 1.072 požara u julu

Čađenović je objasnio da je u julu 2015. godine zabilježeno da je bilo 900 požara, a rekordan broj je do sada bio 2007, kada su vatrogasci intervenisali tačno hiljadu puta
170 pregleda 0 komentar(a)
Ljubović požar, Foto: Luka Zeković
Ljubović požar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.08.2017. 17:07h

Podgorički vatrogasci su u julu imali preko 1.072 intervencije na gašenju požara.

To je kako je naveo načelnik Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Andija Čađenović je rekordan broj za taj mjesec u posljednjih 15 godina.

On je kazao da najbolji pokazatelj koliko su imali posla govori i podatak da su za 24 časa jednog od julskih dana gasili čak 72 požara.

Čađenović je objasnio da je u julu 2015. godine zabilježeno da je bilo 900 požara, a rekordan broj je do sada bio 2007, kada su vatrogasci intervenisali tačno hiljadu puta.

"Od prvog jula do jutros u sedam časova vatrogasci su imali 1.071 intervenciju na gašenju požara, a od jutros još jedan", kazao je Čađenović juče "Vijestima".

U toku noći, između nedjelje i ponedjeljka, od 19 časova pa do 13 časova juče, registrovana su dva požara, kao i pet kontrolisanih paljenja za potrebe građana i tri prevoza vode.

"Zadovoljstvo nam je što je primjetan porast broja zahtjeva za kontrolisana paljenja čime zajedno sa građanima radimo na predupređivanju nastanka nekontrolisanih požara većih razmjera koje izazivaju velike štete", istakao je Čađenović.

Dodaje da raste i broj prijava građana koji namjeravaju da pale manje vatre u sopstvenoj organizaciji i na sopstvenu odgovornost, ali Službu zaštite i druge nadležne organe pravovremeno obavještavaju o svojoj namjeri.

Vremenske prilike u narednom periodu neće ići na ruku vatrogascima jer će temperature biti rekordno visoke, a vjetar pojačan.

Zbog najavljenih tropskih temperatura Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je poslao upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti. Čađenović je kazao da su podgorički vatrogasci spremni za gašenje mogućih požara.

„Imaćemo i dvije posade iz vojske na raspolaganju, a po potrebi i pomoć kolega sa sjevera“, kazao je Čađenović.

Bonus video: