Herceg Novi: Vlast će ukloniti željeznu ogradu?

Poslije višegodišnje nelegalne gradnje i nadogradnje Vile Stari grad, na čijem dijelu je postavljen plavi limeni krov, tek nedavno je reagovalo Osnovno državno tužilaštvo
94 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.08.2017. 15:59h

Željezna ograda postavljena je u hercegnovskom Starom gradu na stepeništu koje vodi ka ulazu u tvrđavu Forte mare, zbog čega je pješacima otežan prolaz.

Iz firme “Ansal steel Beograd” koja ima poslovni prostor u zgradi uz čiji je ulaz postavljena ograda, kažu da je to podigao bivši vlasnik na osnovu nalaza sudskog vještaka, koji je utvrdio da taj dio stepeništa nije bezbjedan za pješake.

Iz služba Komunalne policije, međutim, navode da nemaju potvrdu da investitor ima dozvolu ili saglasnost za podizanje stepeništa i ograde i najavljuju uklanjanje jer je riječ o o javnoj površini.

Stari grad je zaštićen kao kulturo-istorijski spomenik, ali to nije spriječilo nelegalnu gradnju i nadogradnju.

Kada je na zgradi broj 5 na stepeništu 28. oktobar, koja je izgrađena u 19. vijeku i upisana u Registar kulturnih dobara, zazidana terasa i dograđen pomoćni objekat od 10 metara kvadratnih, nenadležnim su se proglasili Komunalna policija, Sekretarijat za izgradnju i prostorno planiranje, Agenciju za izgradnju i razvoj, Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara.

Poslije višegodišnje nelegalne gradnje i nadogradnje Vile Stari grad, na čijem dijelu je postavljen plavi limeni krov, tek nedavno je reagovalo Osnovno državno tužilaštvo.

Investitor koji je na zapadnoj strani Starog grada izazvao oštećenja bedema iz turskog perioda gradeći porodičnu kuću, jedini je do sada kažnjeni nelegalni graditelj u Starom gradu.

Za to krivično propisana je kazna zatvora od 6 mjeseci do pet godina.

Bonus video: