Studenti Arhitektonskog brane profesora: Dobili smo više termina za ispit

Sekulović: Ne radi se o takozvanim privilegovanim studentima, već naprotiv o vrijednim skromnog materijalnog stanja
375 pregleda 4 komentar(a)
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2017. 14:53h

Grupa studenata Arhitektonskog fakulteta tvrdi da profesor Rifat Alihodžić nije upisivao ocjene odustnim studentima i da je prijavu protiv njega podnijela samo jedna studentkinja J.S., a ne više njih.

U prijavi protiv Alihodžića, o čemu su pisale “Vijesti”, navodi se da su pozitivne ocjene upisane akademcima koji su preko ljeta putovali u (SAD) i da su oni imali “privilegovane rokove”.

“Krivičnu prijavu protiv profesora Rifata Alihodžića, podnijela je samo jedna studentkinja. Ona se uglavnom, odnosi na reakciju polaganja studentkinje Selme Bulić”, saopštila je grupa studenata u reagovanju dostavljenom „Vijestima“.

Oni navode da je “dekan Arhitektonskog fakulteta Svetislav Popović nakon podnesene prijave i njene provjere, rektorki Radmili Vojvodić uputio dopis u kojem je naveo “da profesor Alihodžić nije povrijedio etiku, a da je studentkinja dala sebi više slobode nego što je dozvoljeno akademskom etikom“.

U reagovanju se navodi da je studentkinja koja je podnijela prijavu, komentarišući izjašnjenje profesora, “proširila optužbu na studente kojima je omogućeno polaganje završnog ispita prije zvaničnog roka”.

“Ona je nazvala vremenske termine ispita „dodatnim rokovim“, što nije isto”. Dakle, nije bilo više rokova, već se radilo o terminima u istom ispitnom roku. Prema zahtjevu studenata, koji nijesu mogli, radi ranijeg putovanja u SAD, izaći na zakazani ispitni rok, preko oficijelnih predstavnika godine profesoru Alihodžiću je proslijeđen dopis za polaganje”, tvrde studenti.

Oni navode da je profesor pisano odobrio polaganje Mariji Škuletić, Kristini Pajović, Vojislavu Dragoviću, Vanji Gojić, Vanji Radović, Maji Radonjić i Dušici Miljanić.

“Selmu Bulić (najbolji student sa nagradom Univerziteta za 2015/2016. godinu), profesor Alihodžić je ranije pozvao na usmeni ispit jer je morala, radi procedure odlaska u Milano priložiti diplomu Bachelor u određenom roku. Selma Bulić i Stefanela Žarković primljene su na master studije u Milanu po prihvaćenoj preporuci profesora Alihožića“, tvrde studenti.

Oni dodaju da je iz svega jasno da se “ne radi o takozvanim privilegovanim studentima, već naprotiv o vrijednim studentima skromnog materijalnog stanja koji su pošli u SAD radi edukacije i kako bi dopunili skromni budžet ili nastavili master studije u inostranstvu”.

“Iz prethodnih razloga nijesmo mogli stići da polažemo u septembarskom roku. To je jedini razloga što je profesor Alihodžić dao tražene termine. Da polažemo ispite i ispunimo obaveze u drugim terminim istog roka, pored profesora Alihodžića, izašli su nam u susret i drugi profesori sa našeg fakulteta”, navodi se u reagovanju grupe studenata, koje je u ime treće godine potpisala studentkinja Nikolina Sekulović, predstavnica studenata treće godine.

Profesor Alihodžić je ranije kazao “Vijestima” da ne želi da komentariše krivičnu prijavu, ističući da je “na fakultetu sva dokumentacija u vezi sa tim slučajem”.

U prijavi se ističe da je profesor organizovao četiri vanredna roka za usmeni dio ispita, od čega su tri, navodno, bila namijenjena povlašćenim studentima, dok su ostali znali za jedan.

Bonus video: