Opasnost na putu do Velike plaže u osvit sezone

Pasarela u zaleđu Velike plaže nije bezbjedna za prolaznike, uprkos obećanjima da će biti popravljena na vrijeme...

8271 pregleda 3 komentar(a)
Prilaz oštećen i zatrpan pijeskom, Foto: Samir Adrović
Prilaz oštećen i zatrpan pijeskom, Foto: Samir Adrović

Pasarela preko pješčanih dina u zaleđu kupališta na Velikoj plaži u Ulcinju, kao i prilaz ka njoj iz pravca borove šume, nijesu bezbjedni za prolaznike, iako je sezona na pragu i uprkos najavama Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JP) da će uzana, uzvišena staza, biti sanirana na vrijeme.

Pasarela je na jednom dijelu potpuno zatrpana pijeskom, dok je na središnjem dijelu, na nekoliko mjesta, propao pod, što predstavlja opasnost, posebno za djecu. Prilazni put, koji odžavaju zakupci kupališta, u još je gorem stanju.

Pasarela je umjesto simbola i zaštitnog znaka kupališta, danas postala staza za izbjegavanje.

JP finansiralo je izgradnju pasarela u zaleđu nekoliko kupališta, u namjeri da zaštiti vegetaciju pješčanih dina, odnosno karakteristično bilje koje ima rijetku osobinu da opstaje u ekstremnim uslovima. Uzane staze, sa par klupa za odmor, brzo su pobrale simpatije korisnika kupališta, jer su obezbjeđivale zaštitu ograđenih dina i prostora i nesmetan prolaz do plaža i mora.

U odgovoru na pitanja “Vijesti” kada će biti izvršena sanacija pasarela i ograda koje štite pješčane dine i autohtono bilje u zaleđu nekih kupališta na Velikoj plaži, Služba za uređenje i izgradnju JP u oktobru 2022. podsjetila je da je nešto ranije raspisala javni poziv za “Izvođenje radova na ograđivanju dina i sanacije postojeće ograde na Velikoj plaži”.

Shodno zakonskim procedurama, stajalo je dalje u odgovoru, izabran je izvođač radova i potpisan ugovor o izvođenju radova krajem avgusta te godine. Rok izvršenja ugovora bila je jedna godina, odnosno avgust prošle godine.

U JP tada su saopštili da su prije toga kroz međunarodni “Welcome” projekat zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži obavili rehabilitaciju oštećene dine u zaleđu pomenutog kupališta.

“Tim radovima izvršeno je postavljanje drvene ograde u dužini 550 metara, a čime se spriječilo dalje ugrožavanje dine na tom prostoru. Urađena je drvena pasarela u dužini 20 metara kako bi se trasirala staza za korisnike kupališta i na taj način dao pozitivan primjer korišćenja prostora. Prvi put kroz ove radove je izvršena rehabilitacija dine i to mašinskim nabacajem pijesaka i sadnjom vegetacije koja je karakteristična za prostor dine. Za ovaj posao angažovani su predstavnici Biološkog fakulteta iz Podgorice”, pisalo je u dopisu JP.

Područje Velike plaže, rješenjem o zaštiti objekata prirode, stavljeno je pod zaštitu, shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode. Halofitna vegetacija koja je nastanjena na pješčanim dinama Velike ulcinjske plaže smatra se posebnom ekološkom vrijednošću ovog prostora i bila je predmet pažnje mnogih botaničara.

Osim na pomenutom kupalištu, pasarele su izgrađene i na susjednim.

Bonus video: