Euromost i SRD Sinjavac: Opština Bijelo Polje odmah da uradi analizu vode Lima

Poručuju da će se građani samoorganizovati na zaštiti Lima, ukoliko se nešto hitno ne preduzme
193 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2017. 14:27h

Nevladina organizacija "Euromost" i Sportsko – ribolovno društvo "Sinjavac“ uputili su pisani poziv predsjedniku opštine Bijelo Polje Aleksandru Žuriću, da odmah naloži analizu vode Lima zbog čestih zagađenja i da o istoj obavijesti građane.

"Ovdje se bar ne radi o politici, već o spasu ove rijeke i zdravlju građana. Čitavo područje pored Lima, od Potkrajaca do mosta u Gubavač, gdje mesni prerađivači ispuštaju otpadne vode i hemikalije u Lim, nalaze se velike plantaže povrća koje se navodnjavaju iz Lima. Zamislite sada da se plantaže i plastenici navodnjavaju sa svim onim otrovnim hemikalijama koje se ispuštaju, gdje se svi ti poljoprivredni proizvodi nakon toga prodaju građanima Bijelog Polja,” navodi se u zajedničkom saopštenju Euromost-a i SRD Sinjavac.

Ističe se da zbog zagađenja opasnost prijeti i Bjelopoljcima naročito djeci koja se ovih vrelih dana kupaju u Limu i dodaje da je učestala eksploatacija šljunka iako je zabranjeno.

“Zato pozivamo i Ministarstvo poljoprivrede Milutina Simovića, direktora Uprave voda i opštinu Bijelo Polje, da odmah stave van snage sve saglasnosti za eksploataciju šljunka i da se poštuje moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita, koje je donijeto na odredjeno vrijeme. Vodostaj Lima je na najnižem nivou u poslednje četiri decenije i eksploatacija šljunka će u ovom trenutku samo nanijeti štetu njegovom vodotoku”, stoji u saopštenju.

U Euromostu ističu da su juče dobili odgovor delegacije EU u Podgorici da će posvetiti pažnju oko problema Lima i obavijestiti nadležne da razmotre sve prijave te organizacida ali i nadgledati radnje nadležnih državnih organa u Crnoj Gori.

Poručuju da će se građani samoorganizovati na zaštiti Lima, ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

Galerija

Bonus video: