Požar na dijelu Prošćenskih planina ne jenjava, vatra zahvatila i dio NP "Durmitor"

NPCG apeluje na sve relevantne državne organe i službe da im pruže podršku i pomoć, jer je "riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega"

12774 pregleda 8 komentar(a)
Foto: SZS Mojkovac
Foto: SZS Mojkovac
Ažurirano: 09.04.2024. 15:41h

Požar na dijelu Prošćenjskih planina ne jenjava, a u mojkovačkoj Službi zaštite i spasavanja kažu da je vatra zahvatila i dio Nacionalnog parka "Durmitor".

Kako je "Vijestima" kazao komandir te Službe Marinko Medojević, situacija je jako loša, a vatrogasci nastoje da zaštite desetak ugroženih objekata u mjestu Stup. Požar je, objašnjava on, zahvatio borovu šumu u kanjonu Tare, pa, kako ocjenjuje, trenutno ne bi bilo mnogo koristilo ni gašenje iz vazduha.

„Gori šuma, pašnjaci, borova šuma u dijelu NP "Durmitor"..., požarom je zahvaćeno oko 10 hektara. Nemoćni smo, jer je riječ o nepristupačnom terenu, ali gdje god možemo da stignemo gasimo. Branimo desetak objekata u mjestu Stup, jer vjetar iz kanjona 'iznese' vatru prema kućama. Cijelu prethodnu noć smo dežurali. Situacija je jako loša“, rekao je Medojević.

Požar u tom dijelu mojkovačke opštine aktivan je od petka, a u gašenju učestvuju i zaposleni u NP "Durmitor".

Kako su juče saopštili iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), zbog nepristupačnog terena za pomoć u gašenju požara obratilI su se načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, dok su iz NP "Durmitor" kontaktirali Sektor za vanredne situacije MUP-a.

Aktuelni, kao i brojni požari ranije, kažu u Službi zaštite i spasavanja, izazvani su ljudskim faktorom, to jest posljedica su neopreznog paljenja vatre prilikim proljećnog čišćenja imanja.

Iz NP "Durmitor" apelovali na sve vlasnike imovine, mještane i posjetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala. Podsjećaju da je, po Zakonu o nacionalnim parkovima, zabranjeno loženje vatre na mjestima koja za to nijesu predviđena.

Praksa paljenja šteti biodiverzitetu nacionalnih parkova i može narušiti prirodne vrijednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i nanijeti štetu njihovoj imovini, podsjećaju iz NP.

NPCG: Zaposleni rizikuju živote da bi zaustavili širenje vatre

Nacionalni parkovi Crne Gore su u zvaničnom saopštenju naveli da se vatrogasne službe Opštine Mojkovac, Služba zaštite NP "Durmitor" i mještani već treći dan bore protiv požara u mjestu Stupsko polje.

"Nepovoljne vremenske prilike su doprinijele širenju požara i ugrožavanju graničnog pojasa NP "Durmitor", ali i okolnih područja. Naši zaposleni su već danima na terenu s minimalnim sredstvima za gašenje požara, rizikujući vlastite živote kako bi zaustavili širenje vatre", saopštio je NPCG.

Apelovali su na sve relevantne državne organe i službe da im pruže podršku i pomoć, jer je "riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega".

"Nacionalni park "Durmitor" takođe apeluje na sve vlasnike imovine, mještane i posjetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala. Praksa paljenja može ozbiljno ugroziti biodiverzitet nacionalnih parkova, narušiti prirodne vrijednosti parka i nanijeti štetu ne samo prirodi, već i ljudima i njihovoj imovini", navodi se u saopštenju.

Bonus video: