SRC Topolica ustupila kancelariju "Zelenom talasu"

Ekološki pokret postaje sve masovniji, a Bar će biti regionalni centar

2533 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Barski Sportsko-rekreativni centar (SRC) “Topolica” ustupio je kancelarije ekološkoj organizaciji “Zeleni talas” bez naknade. Time je ostvarena trajna saradnja te ustanove i NVO, a kancelarija će biti centralno mjesto za sve koji žele da doprinesu stvaranju održive lokalne zajednice.

To je “Vijestima” kazao Strahinja Đorđević iz “Zelenog talasa”.

Podršku i zvaničnu saradnju najavili su i direktor SRC “Topolica” Božo Janković i Božidar Kuburović, rukovodilac sektora Gradska čistoća DOO Komunalne djelatnosti Bar.

Već naredne sedmice u sportskoj dvorani “Topolica” biće otvorena kancelarija, u kojoj će građani moći da se informišu o načinima učešća u akcijama “Zelenog talasa”.

Đorđević je “Vijestima” kazao da je tokom proteklih pola godine, u saradnji sa brojnim ustanovama, institucijama i sa preko 120 HORECA objekata u Podgorici sakupljeno preko 200 tona staklenog ambalažnog otpada.

“Uz nedavno organizovanu akciju prikupljanja ambalažnog otpada u pet gradova, uključujući i Bar, sakupljeno je više od sedam tona takvog otpada za samo mjesec dana. Ističemo da je obrazovanje ključno u ovom procesu, zbog toga veliku pažnju posvećujemo edukaciji kroz saradnju sa brojnim školama”, ispričao je Đorđević.

Bar će, po njegovim riječima, biti regionalni centar inicijative za jug a ujedno i drugi grad, pored Podgorice, u kojem će biti njihova kancelarija.

Božidar Kuburović iz Gradske čistoće je na sastanku poručio da su cifre koje pokazuju uspješnost dosadašnjih akcija za poštovanje.

Ilija Kaluđerović, inicijator osnivanja “Zelenog talasa” kazao je da je njihov cilj da Crna Gora bude ljepša, čistija i zelenija.

“Odziv stanovništva bio je veliki, pozivu su se odazvali i privrednici, opštine, ambasade, NVO. Cilj ‘Zelenog talasa’ je osvješćenija Crna Gora i uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja otpadom. Naša prva veća akcija bila je u sklopu ‘Montenegro Beer festa’, i uspjeli smo da prikupimo 3.000 staklenih i 40.000 plastičnih flaša i 10.000 metalnih limenki”, ispričao je Kaluđerović.

M. P.

Bonus video: